У Росії суд присудив українцю Приходьку п’ять років ув’язнення та 110 тис. рублів штрафу

Дата: 03 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону визнав кримського політв’язня Олега Приходька винним у зберіганні вибухівки та підготуванні до теракту і призначив йому п’ять років позбавлення волі в колонії суворого режиму та штраф у розмірі 110 тис. рублів.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність“. 

У грудні прокурор Сергій Айдинов просив суд призначити бранцю Кремля 11 років позбавлення волі і 200 тис. рублів штрафу. Незважаючи на численні суперечності й помилки, знайдені захисниками в роботі слідства, суд ухвалив рішення посадити літнього чоловіка за ч. 3 ст. 30 (“Підготування злочину і замах на злочин”) і ч. 1 ст. 222.1 (“Незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) КК РФ.

Суд зняв статтю 223-1 (“Незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, перероблення або ремонт вибухових пристроїв”) через закінчення строку притягнення до відповідальності.

Адвокатам за допомогою білінгу вдалося з’ясували, що телефон, знайдений під час обшуку в Приходька, і мобільний пристрій “терориста зі Львова”, з яким той нібито спілкувався, купили в Сімферополі в одному салоні за кілька днів до листування. Цей телефон придбала невідома особа зі знищеним паспортом, дані якої підсудний знати не міг, пише “Кримська солідарність”.

Під час експерименту захисники також з’ясували, що в Криму можна купити українську сім-картку, яка може здійснювати зв’язок за 20 км від адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом та Херсонською областю. На дебатах сторона захисту вказувала, що ці смс-повідомлення є фальсифікацією.

На думку адвокатів, непереконливо виглядає і вибухівка, знайдена в гаражі Приходька. Його місце розташування встановили за допомогою координат, а не точної адреси, водночас гаражів було два, але оперативники з якоїсь причини точно знали, в якому саме слід шукати заборонені речовини. Біологічні сліди на них були поверхово поміщені за допомогою мазка, який незаконно провів невідомий лікар у Приходька в будівлі ФСБ, наполягають захисники. Підсудний навіть намалював його портрет.

Нагадаємо, Олегу Приходьку 62 роки, проживав у місті Саки в Криму, де працював ковалем і різьбярем по металу. Чоловік не приховував своєї проукраїнської позиції і публічно засуджував приєднання Криму до Росії у 2014 році.

До нього почали навідуватися дільничні, пропонуючи зняти український прапор з будинку. Олег Приходько грубо припиняв такі візити.

Із 2016 року його почали викликати на численні допити в ФСБ, де, за словами нині засудженого, з ним проводили безглузді й абсурдні бесіди на тему патріотизму і націоналізму. Один раз його оштрафували в адміністративній справі за вилучення в нього вдома нацистських атрибутів та символіки, які він нібито розповсюджував.

9 жовтня 2019 року силовики посадили Олега Приходька в машину і протримали всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук у його гараж, де знайшли вибухівку. Приходько заарештували й висунули звинувачення в підготуванні до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин. Пізніше російські силовики додали обвинувачення в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин” і плануванні вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові.

Приходько незаконно етапували з декількох СІЗО, зараз він перебуває в Новочеркаському слідчому ізоляторі.

Раніше низка правозахисних організацій висунула Росії вимогу негайного звільнити політв’язня Приходька, припинити переслідування інших активістів та громадських журналістів в окупованому Криму. 

Правозахисники також закликали ООН, ОБСЄ, Раду Європи сприяти забезпеченню роботи в Криму незалежної моніторингової місії щодо ситуації з дотриманням прав людини, зокрема свободи слова і вираження поглядів.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter