Російську художницю Сашу Скочиленко відправили на 7 років до в’язниці за те, що поміняла цінники у магазині

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У російському місті Санкт-Петербург суд відправив на сім років до колонії художницю Сашу Скочиленко за репресивною статтею щодо розповсюдження так званих “фейків” про російську армію. Дівчина замінила п’ять цінників у магазині на папірці з інформацією про війну в Україні. 

Про це повідомляє видання “Медіазона”. 

Фото: “Медіазона”

Скочиленко перебуває у СІЗО з квітня минулого року, а утримують її там попри захворювання, через яке вона не може вживати певну їжу. 

Напередодні винесення вироку дівчина звернула увагу судді, що якщо той відправить її до колонії, то фактично приговорить до голодної смерті. Під час останнього слова Скочиленко виступила з антивоєнною промовою, в якій звернула увагу, що не відмовилась від своїх пацифістичних ідей навіть після тиску. 

“Попри те, що я перебуваю за ґратами, я вільніша за вас. Я можу приймати власні рішення, можу говорити все, що бажаю, можу звільнитися з роботи, якщо мене змушують робити щось, чого я не хочу. Я не маю ворогів, мені не страшно залишитися без грошей або навіть без даху над головою. Я не боюся не зробити блискучої кар’єри, здатися смішною, вразливою чи дивною. Мені не страшно бути несхожою на інших. Можливо, тому моя держава так боїться мене і мені подібних і тримає мене в клітці, як небезпечного звіра”, – сказала вона. 

Цікаво, що слідчий, який вів справу Скочиленко, звільнився з роботи, бо не хотів брати участі у її переслідуванні. 

“В особистій бесіді з моїм адвокатом він сказав: “Я прийшов до Слідчого комітету не для того, щоб займатися такими справами, як Саші Скочиленко”. І він полишив мою справу, що обіцяла йому блискучий кар’єрний зріст і вже принесла зірочку на погони. Він покинув Слідчий комітет і пішов працювати до магазину “Воєнторг”. Я безмірно поважаю його вчинок і вважаю, що ми з ним схожі — ми обоє вчинили по совісті”,наголосила вона. 

Російські силовики звернули увагу на Скочиленко після доносу пенсіонерки. Журналісти, які поспілкувались з нею, дізнались, що навіть вона не вважає ув’язнення правильним покаранням за вчинене дівчиною. При цьому жінка не вважає себе донощицею та обурюється, коли її так називають. 

Від початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну у самій Росії побільшало новин про донос одних громадян на інших. Російська влада заохочує людей робити це, при тому не лише у РФ, але й на окупованих українських територіях. 

Нагадаємо, що за понад 20 років при владі Путіна у Росії встановили диктатуру. 

Ще 2012 року, коли Путін тимчасово обіймав посаду очільника російського уряду, він обіцяв росіянам, що Росія ніколи не стане диктатурою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter