Російського військового, якого вдома поховали, заочно судитимуть за розстріл колони цивільних автівок в Ірпені

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо російського військового командира роти 173 окремого розвідувального батальйону 106 дивізії ЗС РФ, якому закидають порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним убивством, за розстріл цивільних торік на Київщині. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Фото підозрюваного, які опублікували в Офісі генерального прокурора та Нацполіції

Імені підозрюваного слідчі не називають, але з підозри на сайті Офісу генерального прокурора відомо, що йдеться про Стеніна Станіслава Олександровича

Йому 36 років, а мешкає підозрюваний у місті Скопін Рязанської області. 

У його підозрі вказують імена ще деяких російських військових, яких вдалося встановити слідству. Йдеться про рядового Григорія Бірюкова та сержанта В’ячеслава Буряка. Торік 6 березня щонайменше ці троє, як вважають слідчі, о пів на восьму ранку облаштувалися біля проїзної частини вулиці Олега Кошового в Ірпені, яка тоді була єдиним шляхом для виїзду.

Російські військові побачили автівку, в якій були двоє цивільних, і зробили не менш ніж 17 пострілів по ній. Чоловік в авто отримав черепно-мозкову травму, струс мозку, забій м’яких тканин обличчя та осколкове поранення тімʼяної ділянки голови.

Фото: Офіс генерального прокурора

Одразу після цього підозрювані помітили колону з пʼяти автомобілів, у яких перебували цивільні, що хотіли виїхати до безпечного місця.

Незважаючи на те що на третій і пʼятій машинах були написи “Діти”, росіяни відкрили вогонь і вбили пʼятьох людей. Ще четверо дорослих, однорічне немовля і дитина пʼяти років дістали поранення.

Слідчі кажуть, що підозрювані жорстоко ставилися до поранених та не давали можливості їм допомогти.

Фото: Офіс генерального прокурора

У лютому цього року слідчі казали про оголошення підозри Стеніну, Буряку та Бірюкову, втім про скерування обвинувальних актів щодо останніх двох в Офісі генерального прокурора поки не повідомляли. 

Якщо Стеніна визнає винним суд, то він може отримати від 15 років за ґратами до довічного з конфіскацією майна. 

Ім’я Стеніна раніше зазначали серед ліквідованих під час вторгнення в Україну російських військових, наприклад у базі сайту “Миротворець” (під номером 224) та обласних російських платформах, які навіть публікували фото з поховання Стеніна. 

Він не перший підозрюваний російський військовий, який не дожив до суду. 

Раніше ZMINA розповідала, що одного з підозрюваних у серії зґвалтувань на Київщині, серед жертв яких були діти, називали Євгена Чорнокнижного. Його також удома поховали та залишили дошку з написом: “Хай коротке життя (27 років. – Ред.) Євгена Чорнокнижного і його подвиг стануть для всіх нас зразком доблесті, мужності, патріотизму і любові до Батьківщини”.

Поховання Стеніна. Фото: Адміністрація міста Скопін 

У повідомленні правоохоронців щодо підозрюваного Стеніна жодних зазначень про його смерть не було. 

Нещодавно очільник Офісу генерального прокурора Андрій Костін, коментуючи першу річницю звільнення Київщини від російської окупації, заявив, що вбиті за 33 дні окупації 1400 мирних мешканців, серед яких 37 дітей, є наслідком стратегії російського командування. 

Слова Костіна щодо спланованої стратегії підтверджують і висновки комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженою Радою ООН з прав людини. Експерти виявили закономірність нападів російських військових на цивільних не тільки в Київській, але й у Харківській та Сумській областях. 

Пов’язує всі ці напади те, що жертви перебували в дорозі, щоб задовольнити потреби, наприклад, у харчах, були в цивільному одязі, не мали зброї, а деякі автівки мали напис “Діти” на вікнах.

Нагадаємо, що довічне загрожує російському нацгвардійцю Олександру Кашину, який у Бучі торік міг розстріляти батька із сином на велосипедах. Підліток вижив, отримавши кульове поранення в передпліччя та палець. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter