Російського полковника Дмитра Єгорова підозрюють в організації авіаційних ударів по енергетиці Київщини

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронці заочно оголосили підозру російському командиру важкого бомбардувального авіаційного полку, полковнику Дмитру Єгорову в порушенні законів та звичаїв війни, зокрема в організації знищення енергетичної інфраструктури Київської області.

 Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Підозрюваний

Росіянин Дмитро Єгоров – командир 182 важкого бомбардувального авіаційного полку Військово-повітряних Повітряно-космічних сил РФ. Він служить у військовій частині №75715, яка розташована на авіабазі “Українка” в селищі Серишеве Амурської області.

Полковник Єгоров реалізує систематичну політику РФ зі знищення української енергетичної і цивільної інфраструктури, кажуть українські слідчі. Російський військовий неодноразово організовував авіаудари по цих об’єктах, виконуючи бойові накази вищого командування – Андрія Малишева та Сергія Кобилаша. Внаслідок цих ударів загинули й були поранені цивільні, знищено майно.

Слідство встановило, що вранці 31 жовтня 2022 року Єгоров забезпечив завдавання ракетоносцем-бомбардувальником Ту-95МС удару крилатою ракетою Х-101 по об’єкту цивільної інфраструктури. В результаті було уражено підстанцію “Північна” Київського регіонального центру обслуговування ПАТ “НАК ʺУкренерго” в селі Нові Петрівці Київської області. Це призвело до перебоїв енергопостачання для цивільного населення, яке надзвичайно важливе для його виживання.

За це Єгорову загрожує від десяти до п’ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, що українські правоохоронці систематично розслідують випадки причетності командування бомбардувальної авіації РФ до злочинного знищення цивільної інфраструктури України. Раніше підозри в порушенні законів та звичаїв війни отримали командири Єгорова Андрій Малишев та Сергій Кобилаш. Останнього підозрюють в організації ракетного удару по дитячій лікарні “Охматдит”. Також підозру отримав полковник Олег Скітський, якого звинувачують в організації більш ніж 10 ракетних ударів по енергетиці України. 

Офіс генпрокурора розглядає російські атаки на українські об’єкти енергетики як складову геноциду. На думку Комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, російські обстріли енергетичної інфраструктури можуть бути злочином проти людяності. Міжнародний кримінальний суд уже видав перші ордери на арешт відповідальних за атаки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter