Російського опозиціонера Андрія Пивоварова відправили за ґрати за законом про “небажані організації”

Дата: 15 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії опозиційного активіста та правозахисника Андрія Пивоварова засудили до чотирьох років колонії за звинуваченнями, висунутими згідно з репресивним законодавством країни про “небажані організації”.

Про це пише міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Андрій Пивоваров. Джерело: life.ru

15 липня Ленінський районний суд Краснодара засудив Андрія Пивоварова, екскерівника нині розформованого руху “Открытая Россия”, заснованого критиком Кремля Михайлом Ходорковським, до чотирьох років колонії суворого режиму. Його визнали винним у керівництві “небажаною організацією”. Звинувачення стосуються щонайменше 30 публікацій у соцмережах, якими він поділився про діяльність керованої ним групи.

Репресії відбулися після того, як у квітні 2017 року російська влада заборонила британську організацію “Открытая Россия”, що призвело до широкомасштабних репресій проти однойменної російської групи.

Рух Пивоварова “Открытая Россия” припинив свою діяльність за кілька днів до його арешту 31 травня 2021 року. Опозиціонера зняли з рейсу з Санкт-Петербурга до Варшави та відправили в СІЗО.

Реагуючи на вирок, директорка Amnesty International у Східній Європі та Середньої Азії Марі Стразерс сказала:

“Несправедливе судове переслідування та жорстоке тюремне ув’язнення Андрія Пивоварова є частиною кампанії російської влади з використання Кримінального кодексу проти будь-кого, хто наважується реалізувати своє право на свободу слова. І сьогоднішній вирок, і кримінальна стаття, за якою він винесений, ганебні”.

Вона наголосила на тому, що Пивоваров має бути негайно і беззастережно звільнений. Влада також має терміново скасувати законодавство про “небажані організації” та забезпечити людям можливість реалізувати своє право на об’єднання, не боячись репресій.

На переконання Стразерс, закон явно стосується не злочинної діяльності, а придушення будь-якої форми інакомислення чи критики уряду, тому він не повинен існувати.

Нагадаємо, що 15 липня генпрокуратура Росії визнала “небажаною” діяльність на території країни чотирьох іноземних неурядових організацій: Bellingcat Ltd. (Велика Британія), Stichting Bellingcat (Нідерланди), The Insider (Латвія), Інститут правової ініціативи Центральної та Східної Європи (CEELI Institute) (Чехія).

Нині у списку “небажаних організацій” знаходяться понад півсотні найменувань. Серед них — видання “Важливі історії”, міжнародне об’єднання журналістів-розслідувачів OCCRP, Кримська правозахисна група та інші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter