ФСБ Росії зняла з літака та затримала екскерівника руху “Открытая Россия”

Дата: 01 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Санкт-Петербурзі в аеропорту “Пулково” співробітники ФСБ Росії зняли з літака та затримали колишнього виконавчого директора громадського руху “Открытая Россия” Андрія Пивоварова.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Джерело: 24tv.ua

Пивоваров планував вилетіти на відпочинок літаком Санкт-Петербург – Варшава польської авіакомпанії LOT, пройшов митний контроль і сів на борт. Лайнер розпочав рух, проте його зупинили. Екскерівника “Открытой России” вивели із салону співробітники ФСБ.

Після затримання чоловіка відвезли на допит до Слідчого комітету Росії. Звідти він передав через свого адвоката листа. Копію оприлюднила в телеграм-каналі екскоординаторка руху Тетяна Усманова

Джерело: телеграм Тетяни Усманової

З його тексту випливає, що в Краснодарі проти політика порушено кримінальну справу нібито про діяльність “небажаної організації”. До цього міста і мають доправити опозиціонера. 

Пізніше Усманова уточнила, що кримінальну справу на Пивоварова завели нібито за репост у фейсбуку 12 серпня 2020 року.

Джерело: твіттер Тетяни Усманової

“Це репост повідомлення “Об’єднаних демократів” про реєстрацію кандидатів проєкту в муніципальних утвореннях. Через репост до Андрія вломилися в літак, провели нічний допит і обшук та відвезли його до Краснодара”, – написала вона у твіттері.

Нагадаємо, що 27 травня відомий громадський рух “Открытая Россия” заявив про повне припинення діяльності з огляду на подальше посилення законодавства про “небажані організації”, яке розглядається Держдумою РФ.

Цей закон ухвалено в РФ у травні 2015 року, він дає Генпрокуратурі право визнавати такими й забороняти іноземні та міжнародні неурядові організації, діяльність яких “становить загрозу основам конституційного ладу Російської Федерації, обороноздатності країни або безпеки держави”.

Організації, що визнана “небажаною”, забороняється будь-яка подальша діяльність у Росії, а в разі продовження діяльності та участі в ній для російських юридичних осіб і громадян передбачено адміністративні та кримінальні санкції.

Так, за участь у діяльності “небажаної” організації передбачено адміністративні штрафи до 15 тис. рублів – для громадян, до 50 тис. рублів – для посадових осіб і до 100 тис. рублів – для юридичних. Після дворазового притягнення до адміністративної відповідальності впродовж року може настати кримінальна відповідальність у вигляді штрафу до 500 тис. рублів, обов’язкових / примусових робіт з обмеженням свободи або без та позбавлення волі із забороною вести певну діяльність або без цього.

Європейська комісія за демократію через право (Венеційська комісія Ради Європи) свого часу визнала закон про “небажані організації” таким, що суперечить свободі вираження думок, і рекомендувала суттєво переробити його.

Наразі в списку “небажаних” в РФ перебуває 34 організації. Останні три – німецькі неурядові організації Forum Russischsprachiger Europaer e.V., Zentrum fur die Liberale Moderne GmbH і Deutsch-Russischer Austausch e.V. – вніс до нього генпрокурор РФ 26 травня 2021 року.

У ЄС назвали це “останнім прикладом нехтування російською владою життєздатним громадянським суспільством”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter