Громадський рух “Открытая Россия” повністю припинив діяльність у РФ

Дата: 29 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Відомий громадський рух “Открытая Россия” заявив про повне припинення діяльності з огляду на подальше посилення законодавства про “небажані організації”, яке розглядається Держдумою РФ.

Про це 27 травня повідомив виконавчий директор організації Андрій Пивоваров, пише “Коммерсантъ”.

Андрій Пивоваров. Джерело: rbc.ru

Коментуючи цю новину, директорка московського офісу Amnesty International Наталія Звягіна сказала, що “кінець “Открытой России” означає менший плюралізм у російському громадянському просторі та втрату ще одного цінного члена правозахисної спільноти”.

За її словами, організація продемонструвала самовідданість та ефективність у протидії придушенню інакомислення з боку держави.

“Трагічно, що вона була змушена закритись, щоб захистити своїх членів, через несправедливий закон, покликаний подавити критичні голоси”, – заявила Звягіна.

Вона висловила занепокоєння через те, що, попри закриття руху, на тих, хто пов’язаний або підозрюється владою у зв’язках з ним, все ще “чекають серйозні розправи”.

Звягіна нагадала, що активіст Михайло Іосілевич, притягнутий до кримінальної відповідальності та позбавлений волі виключно за підозрою у співпраці з цим рухом, досі залишається в СІЗО, стан його здоров’я погіршується.

Також, за повідомленням Андрія Пивоварова, 26 травня екскоординатор “Открытой России” в Республіці Чувашія (Центральна Росія) Юрій Сидоров був оголошений у розшук за звинуваченням в “участі в діяльності” небажаної організації “. 

Amnesty International наполягає на негайному припиненні всіх політично вмотивованих переслідувань згідно із російським законом про “небажані організації”.

“Открытая Россия” (також використовується скорочення “Открытка”) – російська громадська організація, заснована у 2001 році опозиціонером Михайлом Ходорковським. У 2014-19 роках – мережевий рух. 

У 2001-06 роках діяла однойменна регіональна, потім – міжрегіональна громадська організація (жодна з цих структур не була правонаступницею іншої). 

Рух “Открытая Россия” не був визнаний в Росії небажаною організацією. Такими прокуратура РФ у 2017 році визнала зареєстровані у Великій Британії OR (Otkrytaya Rossia) і Open Russia Civic Movement, Open Russia, пише “Радіо Свобода”.

Попри тодішні заяви офіційного представника Генпрокуратури Росії про те, що його відомство “нічого не має проти” вказаного руху, невдовзі його учасників почали штрафувати в адміністративних справах, а потім відкривати кримінальні.

Сам Ходорковський, пояснюючи рішення про закриття “Открытой России”, сказав, що не бачить сенсу “лягати під танк”, якому “недовго залишилось”. За його словами, свою опозиційну діяльність він продовжить поза формальними організаційними структурами.

Нагадаємо, що ухвалений у РФ у травні 2015 року закон про “небажані організації” дає Генеральній прокуратурі право визнавати такими і забороняти іноземні та міжнародні неурядові організації, діяльність яких розглядається як така, що “становить загрозу основам конституційного ладу Російської Федерації, обороноздатності країни або безпеки держави”.

Організації, яка визнана “небажаною”, забороняється будь-яка подальша діяльність у Росії, а в разі продовження діяльності та участі в ній для російських юридичних осіб і громадян передбачені адміністративні та кримінальні санкції.

Так, за участь у діяльності “небажаної” організації передбачені адміністративні штрафи до 15 тис. рублів – для громадян, до 50 тис. рублів – для посадових осіб і до 100 тис. рублів – для юридичних осіб. Після дворазового притягнення до адміністративної відповідальності впродовж року, може настати кримінальна відповідальність у вигляді штрафу до 500 тис. рублів, обов’язкових/примусових робіт з обмеженням свободи або без, або позбавлення волі з позбавленням права займатися певною діяльністю або без цього.

Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія Ради Європи) свого часу визнала закон про “небажані організації” таким, що суперечить свободі вираження думок і рекомендувала суттєво переробити його.

Наразі в списку “небажаних” в РФ перебуває 34 організації. Останні три – німецькі неурядові організації Forum Russischsprachiger Europaer e.V., Zentrum fur die Liberale Moderne GmbH і Deutsch-Russischer Austausch e.V. – внесені до нього генпрокурором РФ 26 травня 2021 року.

У ЄС назвали це “останнім прикладом нехтування російською владою життєздатним громадянським суспільством”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter