Російські війська облаштували полігон на території заповідника Карадай

Дата: 20 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій території заказника Карадай, що на Херсонщині, армія РФ облаштувала артилерійський полігон.

Про це повідомили розслідувачі Evocation.info та Центр національного спротиву.

Півострів Карадай. Джерело: Українська природоохоронна група

На півострові Карадай, де з 2020 року створено державний ландшафтний заказник, після окупації росіяни облаштували артилерійський полігон і відпрацьовують стрільбу по акваторії Каркінітської затоки. Під час навчань територією заказника пересувається близько десяти одиниць військової техніки.

“Варварське ставлення до природи властиве росіянам, які також несуть відповідальність за підрив Каховської дамби. В російській парадигмі мислення не цінується життя – ні людей, ні тварин, ні рослин”, – додали в ЦНС.

За даними Української природоохоронної групи, площа заказника становить майже 926 га. Заповідник важливий для збереження приморської рослинності та пустельних степів, а також колоній низки видів птахів, зокрема лебедів, чапель, чайок, диких гусей.

Розслідувачі Evocation.info зазначають, що такі дії росіян – це порушення Кримінального кодексу та міжнародного права, адже в межах заказника заборонено будь-яку діяльність, яка може завдати шкоди природі.

Знищуючи природоохоронні об’єкти, окупанти завдають величезної шкоди екології регіону. Очевидно, що роблять це навмисно, адже не збираються затримуватися тут надовго.

Нагадаємо, унаслідок російських обстрілів повністю знищена степова ділянка Джарилгацького національного природного парку та два водно-болотних угіддя. Загалом через бойові дії уражено понад 20% природоохоронних територій України.

Раніше ZMINA повідомляла, що з кінця лютого 2022 року російська армія скоїла близько 2500 екологічних злочинів в Україні. Щодня окупанти завдають збитків українській екології на понад 100 мільйонів євро.

Читайте також: Росія вбиває довкілля України. Чи можна покарати її за екоцид?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter