Окупанти повністю знищили заповідну зону Джарилгацького нацпарку та низку об’єктів заповідного фонду України

Дата: 06 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок російських обстрілів повністю знищена степова ділянка Джарилгацького національного природного парку та два водно-болотних угіддя. Загалом через бойові дії уражено понад 20% природоохоронних територій України.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Фото: Reuters

На сьогодні окупованими залишаються 514 обʼєктів природно-заповідного фонду.

Загалом уражено 812 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 0,9 мільйона гектарів.

За даними Міндовкілля, знищено всю заповідну зону – найціннішу степову ділянку Джарилгацького національного природного парку. Це 1588 га. Практично знищено два водно-болотних угіддя міжнародного значення – “Архіпелаг Великі та Малі Кучугури” та “Заплаву Сім Маяків”.

Під загрозою знищення опинилися 2,9 мільйона гектарів територій Смарагдової мережі – 160 територій, що є частиною природоохоронної мережі Європи та охороняються в межах законодавства ЄС та Ради Європи.

У зоні ризику перебувають 17 водно-болотних угідь міжнародного значення (під охороною Рамсарської конвенції), які мають статус завдяки їхньому унікальному біорізноманіттю.

Також пошкоджено місця існування видів флори та фауни, занесених до Червоної книги України, Європейського червоного списку видів тварин і рослин, що перебувають під загрозою зникнення у світовому масштабі.

“Цей перелік та масштаби втрат можуть зростати, адже на частині територій України досі тривають бойові дії, а решта перебуває під окупацією чи очікує на розмінування”, – підсумували в Міндовкілля.

Нагадаємо, що з кінця лютого 2022 року російська армія скоїла близько 2500 екологічних злочинів в Україні. Щодня окупанти завдають збитків українській екології на понад 100 мільйонів євро.

Читайте також: Росія вбиває довкілля України. Чи можна покарати її за екоцид?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter