Російські силовики з порушенням процедури передали до суду справу проти Джемілєва – адвокат

Дата: 09 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Слідчий комітет РФ передав до “суду” справу проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва без повідомлення обвинуваченого і захисників.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов

Російські силовики стверджують, що зібрали достатню доказову базу, у зв’язку з чим затвердили обвинувальний висновок. Водночас Полозов нагадав, що, згідно з російським законодавством, після затвердження обвинувального висновку прокурор скеровує справу до суду, про що повідомляє обвинуваченого, його захисника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача та (або) представників і роз’яснює їм право заявляти клопотання про проведення попереднього слухання. Однак про те, що справу передали до суду, захист Джемілєва не повідомили. 

“Як ми бачимо, слідчий, керівник слідчого органу, сам слідчий орган у законі не вказані як адресат повідомлення прокурора про скерування справи до суду. А в окупованому Криму все навпаки. Мене (захисника) не сповістили, Мустафу-ага не сповістили, а насамперед незаконно сповістили слідчий орган, який про це бадьоро відрапортував”, – розповів Полозов. 

Нагадаємо, що 23 березня Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти Рефата Чубарова за “організацію масових безладів”  у Сімферополі 26 лютого 2014 року та звинуватив у “масових заворушеннях і публічних закликах до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії”

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включно з ООНОБСЄЄСРадою Європи та іншими, в реалізації іміджу ухвалених рішень на підтримку суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.

Вони розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter