У Росії завели кримінальну справу на Чубарова. Політик пов’язує її із Маршем на Крим

Дата: 23 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Слідчий комітет Росії, що незаконно здійснює діяльність в окупованому Криму, порушив проти глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова кримінальну справу. Українському політику інкримінують “організацію масових безладів” в Сімферополі 26 лютого 2014 року.

Про це повідомляє пресслужба Слідчого комітету РФ та сам Рефат Чубаров на своїй сторінці у мережі “Фейсбук”.

“Наразі в межах розслідування кримінальної справи встановлено і допитано потерпілих, свідків та очевидців тих подій. У співпраці з уповноваженими структурами проводиться вся необхідна робота із встановлення обставин вчиненого злочину і недопущення дестабілізації на території півострова”, – йдеться в повідомленні формування, яке називає себе “Слідчим комітетом РФ по Республіці Крим”.

Окупаційна влада вважає, що Рефат Чубаров нібито доручив своєму заступнику Ахтему Чийгозу “організувати масові заворушення біля будівлі Верховної Ради і особисто керувати  прихильниками Меджлісу, які брали в них участь“.

“На виконання доручення Чубарова прихильники організації із застосуванням сили заздалегідь підготовленими дерев’яними палицями спробували відтіснити від будівлі уряду мітингувальників, членів та прихильників політичної партії “Русское единство”. В результаті організованих лідером “Меджлісу” масових заворушень було зірвано позачергове засідання сесії депутатів Верховної Ради, щонайменше 80 кримчанам були заподіяні травми різного ступеня тяжкості, двоє з яких – чоловік і жінка – померли”, – йдеться у заяві. 

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пов’язує порушену справу із Маршем на Крим, який запланований на 3 травня 2020 року. Політик розцінює такі дії Москви як “сигнал” всім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і буде протистояти російській агресії і боротися за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.

“Ясна річ, Москва намагається залякати всіх нас напередодні 3 травня – дати проведення міжнародної мирної ненасильницької акції “Світ проти насильства і окупації. Марш гідності”, – прокоментував він.

Як відомо, Рефат Чубаров організовує Міжнародну мирну ходу 3 травня з материкової України в тимчасово окупований Росією Крим з метою примусити агресора виконувати міжнародне право. Напередодні він закликав іноземних політиків, співробітників міжнародних організацій приєднатись до Маршу. 

Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включаючи ООН, ОБСЄ, ЄС, Раду Європи та інші, в реалізації іміджу прийнятих рішень на підтримку суверенітету, територіальної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року перед будинком кримського парламенту відбувся масштабний мітинг прихильників і противників територіальної цілісності України. У ньому взяли участь кримськотатарські та проукраїнські активісти. Їм протистояли проросійські активісти.
 
У січні 2015 року кримське управління Слідкому Росії назвало масовими заворушеннями мітинг 26 лютого та порушило кримінальну справу.
 
Окупаційна влада затримала прихильників територіальної цілісності України: заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, активістів Алі АсановаМустафу ДегерменджиЕскендера КантеміроваТалята ЮнусоваЕскендера ЕмірвалієваАрсена Юнусова і Ескендера Небієва.
 
Пізніше суд розділив “справу 26 лютого” на дві. Він виокремив в окремий процес головного підозрюваного – Ахтема Чийгоза, який на той момент фактично виконував роль лідера Меджлісу в Криму.
 
За ініціативи адвоката Джеміля Темішева активіст Талят Юнусов і оператор телеканалу ATR Ескендер Небієв пішли на угоду зі слідством і визнали провину з умовою, що їхні свідчення не стануть доказом у справах інших фігурантів “справи 26 лютого”. У грудні 2015 року Талята Юнусова засудили до 3,5 років умовно, а Ескендера Небієва до 2 років, також умовного терміну.
 
11 вересня 2017 року російський суд засудив Чийгоза до восьми років колонії суворого режиму, та 25 жовтня 2017 року російська влада звільнила засудженого в Криму Ахтема Чийгоза і передала його Туреччині. Згодом чоловік приїхав до Києва.
 
19 червня 2018 року підконтрольний Кремлю “Центральний районний суд Сімферополя” засудив фігурантів “справи 26 лютого” до умовних термінів. Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі отримали по 4 роки і 6 місяців умовно, Арсен Юнусов і Ескендер Кантеміров – 4 роки умовно, Ескендер Емірвалієв – 3 роки і 6 місяців умовно з випробувальним терміном 3 роки кожному.
 
4 лютого 2020 року стало відомо про скасування умовного засудження до закінчення випробувального терміну стосовно фігуранта “справи 26 лютого” Мустафи Дегерменджи.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter