Слідком Росії висунув Чубарову нове заочне “звинувачення”

Дата: 31 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Російський Слідчий комітет заочно висунув “звинувачення” голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову.

Рефат Чубаров

Про це повідомило формування, яке називає себе “Управлінням Слідкому Криму”.

“Чубаров звинувачується в організації масових заворушень і публічних закликах до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії”, – йдеться в повідомленні.

Окупаційна влада звинувачує українського політика в тому, що він навесні 2015 року в ефірі одного з українських телеканалів “висловлював заклики до ведення екстремістської діяльності проти інтересів Росії” та до деокупації Криму.

Нагадаємо, 23 березня ZMINA повідомила, що російський Слідчий комітет у Криму порушив кримінальну справу проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за статтею російського Кримінального кодексу – “Організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством” у справі про події 26 лютого 2014 року.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пов’язує порушену першу справу з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”, яку заплановано на 3 травня 2020 року. Під час заходу активісти збираються потрапити маршем до Криму через адміністративний кордон.

Політик розцінює такі дії Москви як “сигнал” усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та бореться за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.

24 березня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала першу справу проти українського політика незаконною. На її переконання, поява такої “кримінальної справи” є також одним з різновидів репресій проти корінного народу Криму. У цьому разі – проти одного з його лідерів.

Як відомо, російські силовики заборонили йому в’їзд на п’ять років. 5 липня 2019 року термін російської заборони на в’їзд закінчився. Але, як пояснив Чубаров, він досі не може поїхати до анексованого Криму через заочний арешт за нібито вчинення ним певних “злочинів проти основ конституційного ладу і безпеки Російської держави”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter