Російські судді, прокурори та слідчі підпадають під категорію воєнних злочинців – правозахисники

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Центра громадянських свобод вважають, що необхідно визначити ще одну категорію воєнних злочинців, до якої мають увійти судді, прокурори та слідчі. Тобто люди, які займаються фальсифікацією кримінальних справ як проти військовополонених, так і проти цивільних. Для цього потрібно розробити окремий пакет санкцій.

Про це розповів під час презентації “Стратегії звільнення цивільних в’язнів”  член експертної ради Центру громадянських свобод Михайло Савва, передає журналіст видання ZMINA.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

За словами Савви, у ЦГС є дані про 200 цивільних українців, яких Росія засудила після повномасштабного вторгнення або справи яких розглядаються у суді. Ця цифра, на жаль, постійно збільшується.

Ці кримінальні справи сфальшовані на 100 відсотків. Всі ці випадки, які ми знаємо, це звинувачення людей, які не скоїли жодних злочинів. Там навіть перелік статей кримінального кодексу РФ, за яким їх засуджують, каже нам про фальсифікацію“, – зазначив експерт.

Савва нагадав, що російське правосуддя застосовує при розгляді справи формулювання “навчання з метою терористичної діяльності”. Тобто, якщо людина випадково знайшла інструкцію з інтернету про те, як зробити міну, то російські слідчі можуть кваліфікувати це як проходження нею “навчання”.

Нагадаємо, мешканця Херсона Івана Козлова росіяни затримали під час спроби виїхати з окупованої території на пропускному пункті “Армянськ” 21 квітня 2022 року. Його утримували в Сімферопольському СІЗО-1, а потім перевели до СІЗО-2, де він перебуває і досі. Росіяни звинуватили чоловіка у “шпигунстві” за статтею 276 Кримінального кодексу РФ. А 30 грудня підконтрольний Кремлю окупаційний суд призначив 35-річному айтівцю 11 років колонії суворого режиму. 

Також у Росії засудили викраденого в Новій Каховці Артема Баранова до позбавлення волі на 10 років та 6 місяців. Українцю висунули звинувачення за статтею 276 Кримінального кодексу РФ (“шпигунство”). 8 лютого 2024 року ухвалив Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону. Справу Артема Баранова розглянули дуже швидко. Було проведено лише два судових засідання, під час яких покази свідків не заслухували, а сторона обвинувачення просто надала їхні письмові свідчення. 

Мешканця Нової Каховки Артема Баранова росіяни викрали з власної квартири 13 серпня 2022 року. Спочатку чоловіка утримували в підвалі Каховського поліційного відділку, після чого перевезли до табору утримання військовополонених в окупованому Севастополі. Там він нібито мав очікувати на обмін, але натомість наступні кілька місяців його переправляли до різних в’язниць на території Росії. Чоловік має проблеми зі здоров’ям, і рідні побоюються, що він може не витримати умов полону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter