Щоб роками не чекати притягнення російських пропагандистів до суду, доказову базу треба збирати вже зараз — медіаексперти

Дата: 03 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Російських пропагандистів не можна вважати журналістами, а для того, щоб не чекати притягнення їх до відповідальності десятиріччями, доказову базу треба ретельно збирати вже зараз. 

Таку думку 2 листопада озвучили українські та закордонні експерти під час конференції “Правові та етичні підстави відповідальності російських пропагандистів за поширення пропаганди війни, ненависті та дезінформації”.

Джерело: pixabay.com

Організаторами заходу виступили Український інститут медіа та комунікації у партнерстві з ЦЕДЕМ, Платформою прав людини, Лабораторією цифрової безпеки за підтримки Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права (ABA ROLI) в межах програми “Сприяння інтернет-свободі в Україні”.

Головними темами для обговорення стали такі:

  • роль російських пропагандистських медіа в розпалюванні війни;
  • роль інтернету в поширенні пропаганди війни та дезінформації та пошуки механізмів унеможливлення використання соцмереж для цих цілей;
  • правові підстави відповідальності за поширення пропаганди війни та дезінформації.

Стратегічна мета України — це створення міжнародного трибуналу щодо російських пропагандистів, заявив заступник міністра культури та інформаційної політики з питань євроінтеграції Тарас Шевченко. На його переконання, щоб не чекати десятки років на суд над ними, доказову базу треба ретельно збирати вже зараз. До того ж важливо зафіксувати неможливість заперечувати злочини Росії проти України та українців.

Його підтримала виконавча директорка Українського інституту медіа та комунікації Діана Дуцик. Вона сказала, що цю конференцію експерти розглядають як “перший крок на довгому шляху до міжнародного суду над російськими пропагандистами”. 

На думку іншого учасника конференції, директора Інституту безпекової політики та права Сиракузького університету, екссудді Апеляційного суду Збройних сил США Джеймса Бейкера, для притягнення до відповідальності винних дуже важливим є документування злочинів, скоєних росіянами, зокрема й інформаційних.  Він переконаний: документувати треба не лише факти пропаганди війни та дезінформації, але й шукати докази фінансування цих пропагандистських кампаній, і людей, які вкладали в це гроші.

В Україні злочини росіян в інформаційному полі — пропаганду війни, розповсюдження мови ненависті, розпалювання міжнаціональної ворожнечі тощо — фіксує Національна рада з питань телебачення та радіомовлення. За словами керівника управління контролю та моніторингу ради Олександра Дяченка, вже підготовлені два томи доказів з аналізом російської пропаганди і йде робота над третім.

Водночас він сказав, що до процесу моніторингу злочинів РФ в інформаційному полі залучено багато громадських організацій, однак потрібна єдина методологічна рамка на основі права, щоб в майбутньому ці матеріали можна було використовувати як доказову базу.

Нагадаємо, що раніше Національна рада з питань телебачення і радіомовлення направила до правоохоронців звернення з проханням визнати три російських телеканали — “Россия 24”, “РТР-планета” і “Первый” терористичними організаціями.

Раніше до переслідування російських пропагандистів, які підбурюють до геноциду українців, закликали світ українські правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter