В Україні закликали визнати три російських телеканали терористичними організаціями

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні три російських телеканали — “Россия 24”, “РТР-планета” і “Первый” — хочуть визнати терористичними організаціями.

Відповідне звернення до правоохоронних органів направила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Джерело: Центр протидії дезінформації

У документі наголошується на тому, що пропагандисти цих медіа, інформуючи про терористичні акти у Вінниці, Оленівці й Чаплиному, “дезінформували, вибірково поширювали інформацію, надавали певні переваги в описі фактів, що є виключно пропагандистською діяльністю, спрямованою на розпалювання війни та її підтримку в аудиторії телеглядачів цих телеканалів”.

У Нацраді зазначили, що під час моніторингу програм вказаних телеканалів, зокрема, виявили намагання Росії раціонально обґрунтувати терористичний акт збройних сил РФ у Вінниці й водночас підбурювання до подібних актів у майбутньому.

Медіарегулятор зазначив, що події в Оленівці російські журналісти та учасники передач обмежили 12 наративами, перекладаючи провину на керівництво України.

Щодо подій на станції Чаплине російські пропагандисти й офіційні особи заявляли, що “російські ракетні підрозділи цілеспрямовано цілилися та влучили в потяг, який начебто перевозив українських військовослужбовців і воєнну техніку”.

У Нацраді нагадали, що “РТР-планета”, “Россия 24”, “Первый” належать до ЗМІ, в яких Російська Федерація має частку власності.

“Усі редакційні рішення щодо поширеної інформації належать лише мовникам, їхньому керівництву і журналістам. Тому відповідальність за поширення ЗМІ інформації, яка виправдовує, підбурює і підтримує тероризм, є медійною складовою державного тероризму Російської Федерації проти України”, — йдеться у зверненні.

Регулятор просить правоохоронні органи взяти до уваги факти сприяння і ведення терористичної діяльності цими телеканалами й розглянути можливість визнання медіа терористичними організаціями через виправдання та публічну підтримку, оприлюднену в ЗМІ, підбурення до вчинення терористичних актів з метою притягнення осіб, винних у протиправних діях, до кримінальної відповідальності.

Раніше до переслідування російських пропагандистів, які підбурюють до геноциду українців, закликали світ українські правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter