На тимчасово окупованих територіях України росіяни контролюють дві третини мовників

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року Україна втратила контроль над двома третинами мовників на тимчасово окупованих територіях.

Про це під час національного марафону “Єдині новини” сказала голова Нацради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк, пише “Детектор медіа”.

Ольга Герасим’юк. Джерело: bbc.com

Зокрема, у Херсоні російські військові контролюють чотири телекомпанії, п’ять радіокомпаній і сім провайдерів, уточнила вона. Водночас вона повідомила про намір окупантів організувати мовлення власного каналу під логотипом “Таврія”.

Герасим’юк застерегла жителів окупованих територій щодо дезінформації та фейків, які транслюватиме новий “мовник”, і порадила бути пильними, навіть якщо він мовитиме українською.

Водночас очільниця Нацради розповіла, що днями в Херсоні відновилося мовлення “під маркою “ВТВ плюс”. В ефірі каналу наприкінці квітня вийшло кілька інтерв’ю Володимира Сальда, колишнього мера Херсона і нардепа, який перейшов на бік росіян та проголосив себе “головою Херсонської області” від окупаційної влади. Йому оголосили підозру в державній зраді.

“ВТВ Плюс” входить до Національної асоціації медіа (НАМ). За словами виконавчої директорки асоціації Катерини М’ясникової, канал припинив мовлення 2 травня, після того як окупанти намагалися нав’язати йому свою редакційну політику. До цього моменту журналісти медіа намагалися висвітлювати події нейтрально, пише “Детектор медіа”.

М’ясникова розповіла, що керівництво “ВТВ плюс” повідомило Нацраду про захоплення студії та приміщення і попросило вжити заходів щодо тимчасового зупинення дії ліцензії.

Нагадаємо, що три мелітопольських журналісти погодилися на співпрацю з окупантами, також співпрацює з росіянами головред бердянської газети “Город”.

Загалом станом на 13 травня від початку широкомасштабного вторгнення РФ Україна втратила 284 частоти, мовлення припинили 164 мовники. 

У Нацраді вважають, що наразі потребують можливості анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням із проведенням спрощеної процедури перевірки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter