Російські окупанти майже рік утримують викраденого мешканця Херсонщини у Сімферопольському СІЗО

Дата: 19 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Викраденого торік мешканця Херсонщини Сергія Котова, окупанти утримують в Сімферопольському СІЗО №2, у спецблоці, який облаштували для політв’язнів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Сергій Котов. Фото надане донькою Вікторією Барабаш

Окупанти викрали 50-річного херсонця у квітні 2022 року в Олешках Херсонської області. Наразі, як повідомили родичі, Сергій Котов перебуває в СІЗО №2 у Сімферополі, де окупанти облаштували спецблок для політв’язнів.

У відповідь на адвокатський запит військова прокуратура Чорноморського флоту РФ надіслала лист, де зазначалося, що Сергій Анатолійович Котов утримується в “установі кримінально-виконавчої системи”. 

У документі, отриманому 16 березня 2023 року, також вказано, що Котова затримали співробітники кримського управління ФСБ “у зв’язку з протидією проведенню спеціальної військової операції“.

Рідні українця не знають, з чим взагалі може бути пов’язане його викрадення окупантами. Вікторія Барабаш, донька Котова, розповіла, що минулого року сьомого квітня о шостій ранку росіяни приїхали до будинку, де мешкала їхня родина.

Сказали, щоб тато вивів мою 14-річну сестру і маму надвір. Потім відбувся обшук. Коли впустили в будинок, то розвели в різні кімнати, допитували. Що питали у тата, що у нього знайшли в телефоні, я не знаю. Йому сказали взяти паспорт, потім його забрали“, розповідає жінка.

Близько тижня Сергій Котов перебував в Херсоні, у захопленій окупантами будівлі СБУ, де його піддавали тортурам. За словами Барабаш, її батько має остеомієліт ноги, крім того, у чоловіка третя група інвалідності. Від людей, яких росіяни відпустили, Вікторія дізналась, що Сергія Котова били, травмуючи хвору ногу, одягали мішок на голову, стріляли над головою, погрожували вбити. Чоловік втрачав свідомість через катування, але його приводили до тями та продовжували знущання. 

Потім Котова перевезли в окупований Крим, де утримували спочатку в СІЗО №1 в Сімферополі, а у жовтні 2022 року перевели у СІЗО №2, де ФСБ створила спецблок для “політичних”.  Йому, як і багатьом іншим викраденим на окупованих територіях Півдня цивільним, не висунули жодного обвинувачення, відповідно, адвокат не має до нього доступу.

Як повідомила Вікторія Барабаш, батько потребує операції на нозі, але в СІЗО хірургічне втручання йому ніхто робити не буде. Він також не отримує необхідних ліків.

Нагадаємо, у Херсонській області окупанти незаконно затримали, викрали або заарештували щонайменше 644 українських громадян.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter