На Херсонщині потерпілими від насильницьких зникнень стали 644 людини – КримSOS

Дата: 14 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Херсонській області окупанти незаконно затримали, викрали або заарештували щонайменше 644 українських громадян.

Про це розповів голова правління КримSOS Олексій Тільненко.

Олексій Тільненко. Фото: Сергій Гайдай

Щонайменше 644 людини стали жертвами насильницьких зникнень на Херсонщині за час повномасштабного вторгнення. За час роботи гарячої лінії КримSOS із питань військовополонених та цивільних заручників надійшов 1251 запит щодо людей, які перебувають у полоні росіян“, – зазначає Олексій.

За його словами, близько 126 людей, які були викрадені на окупованих територіях, росіяни незаконно вивезли до окупованого Криму або Росії.

Нагадаємо, за даними Омбудсмана станом на початок грудня 2022 року, українські правоохоронці відкрили загалом 1 984 кримінальні провадження за фактами викрадення та незаконного позбавлення волі громадян України російськими військовими або представниками окупаційних адміністрацій.

Щонайменше 613 випадків стосувалися Херсонщини. Росіяни в регіоні затримували й катували навіть дітей. 

Нагадаємо, що Херсонщина та Запоріжжя, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є лідерами за кількістю викрадень російськими військовими в Україні.

До повномасштабної війни росіяни незаконно утримували понад 127 цивільних на території окупованого Криму або Росії. На території терористичного утворення “ДНР” утримували 301 заручника Кремля, а в “ЛНР” – 69.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях.

Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter