Російська влада переконує, що у виборах до Держдуми взяли участь понад 150 тисяч жителів ОРДЛО

Дата: 20 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

За приблизними підрахунками російської влади, у виборах до Держдуми брали участь понад 150 тисяч жителів окупованих території Донецької та Луганської областей. 

Про це з посиланням на голову комісії з міжнародного співробітництва Держдуми з прав людини РФ Кирила Вишинського повідомляє ТАСС.

Мешканці ОРДЛО, які отримали російські паспорти перед голосуванням. Фото: ap.org

Вибори в Росії проходили із 17 до 19 вересня, а перемогу в них здобула пропрезидентська партія Володимира Путіна “Единая Россия”.

За словами Вишинського, оцінити кількість жителів ОРДЛО, які офіційно мали можливість голосувати лише за федеральні списки, складно, адже частина з них отримала російські паспорти та реєстрацію в РФ до дня голосування. Це дало змогу їм голосувати також за місцевих кандидатів, зокрема бойовика Олександра Бородая, який балотувався в Ростовській області. 

“Ось за тією інформацією, яку надає ЦВК, її можна отримати емпіричним шляхом… на 15:45 проголосувало понад 150 тисяч людей. Повторюся, ця цифра дуже приблизна, показує, як дистанційно голосував Донбас”, – зазначив Вишинський. 

Голосування “громадян РФ” на Донбасі російська влада називає наймасштабнішим за кордоном. 

“Там величезна кількість людей – понад 650 тис. – уже є громадянами РФ, отримали паспорти”, – каже Вишинський. 

Під час виборів бойовики організували масове підвезення людей до дільниць. Деяких з них спочатку везли на отримання російського паспорта, а вже потім на голосування. 

На окупованих територіях Донбасу активно проводили агітацію партії – переможниці виборів “Единая Россия”, однак аналітики досі не оцінили, як саме вплинуло голосування жителів ОРДЛО на загальну підтримку. 

Верховна Рада вже закликала світ не визнавати результатів виборів до російської Держдуми, адже ті порушують, зокрема, Статут ООН, заключний акт ОБСЄ від 1 серпня 1975 року, Будапештський меморандум, резолюцію Генасамблеї ООН № 68/262 “Територіальна цілісність України” та інші документи.

“Волевиявлення” Росія проводила й в окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter