Росія не виконує рішення ЄСПЛ щодо полонених моряків – Порошенко

Дата: 04 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Росія не виконує рішення ЄСПЛ та не надала у встановлені строки всю інформацію про полонених і підстави для їхнього утримання.

Про це в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV заявив президент України Петро Порошенко.

30 листопада міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що Європейський суд з прав людини, відповідно до правила 54 Регламенту, зобов’язав РФ надати інформацію стосовно: захоплення моряків та юридичних підстав їхнього утримання; місця їхнього утримання; заподіяних поранень; наданої медичної допомоги.

Президент підкреслив, що російський суд не може ухвалювати рішення щодо українських полонених.

“Ми всі маємо чітко розуміти, що вони не підсудні злочинному російському суду, бо відповідно до Женевської конвенції, а вони були захоплені внаслідок акту агресії, вони є військовополонені. Відповідно до тої інформації, якою я володію, Росія порушила рішення ЄСПЛ і жодної інформації не надала. Тому ми маємо зараз об’єднати зусилля всього світу”, – зауважив Порошенко.

Згодом у Міністерстві юстиції Росії заявили, що нададуть Європейському суду з прав людини інформацію про затриманих українських моряків у “розумні терміни”.

“Суд прийняв до провадження клопотання, яке підкріплене переважно посиланнями на публікації засобів масової інформації і не містить офіційних документів. ЄСПЛ проінформований про те, що відповідь на запит буде надана в розумні терміни, необхідні для підготування інформаційного документа”,йдеться в повідомленні на офіційному сайті відомства. 

Нагадаємо, увечері 25 листопада, коли українські судна проходили через Керченську протоку в Азовському морі, російські кораблі та катери почали переслідування, вимагаючи зупинитись і погрожуючи застосувати зброю.

Згодом російські військові захопили три українські кораблі, поранивши шістьох військовослужбовців. Як повідомив на засіданні РНБО голова Генштабу Віктор Муженко, усього на трьох захоплених суднах було 24 українські моряки, двоє з них тяжко поранені. Також Муженко зазначив, що зв’язок з військовими зник після захоплення кораблів.

27 листопада підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував на 60 днів українських моряків. Згодом усіх моряків перевезли в московське СІЗО “Лефортово”, а трьох поранених – до медчастини ізолятора “Матроської тиші”. Наразі українська Омбудсман не може відвідати полонених, адже в їхній справі не відоме ім’я слідчого. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter