Росія розчарована звітом делегації Туреччини про утиски в Криму

Дата: 20 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Звіт неофіційної турецької делегації про стан кримських татар після окупації Криму Росією чітко засвідчив масштабне порушення прав людини, зокрема на національному ґрунті, а також те, що Росія перетворила окупований півострів на територію свавілля, вседозволеності та нетерпимості.

Про це повідомило МЗС України, коментуючи публікацію звіту неофіційної турецької делегації за результатами візиту в АР Крим у період з 27 по 30 квітня 2015 року.

МЗС зауважив, що членам делегації доводилося працювати під жорстким тиском, під постійним спостереженням, обмеженням у комунікації та пересуванні, а також за умов створення окупаційною владою півострова інших перепон для здійснення об’єктивного моніторингу.

“Довірливі зустрічі членів делегації з представниками кримськотатарського народу не лише підтвердили загальновизнаний світовим співтовариством факт: в АР Крим російською окупаційною владою реалізовується політика масштабного та системного порушення прав людини, у т.ч. на національному ґрунті”, – сказано у заяві МЗС.

Звіт відзначає наявність в людей, з якими поспілкувались члени делегації, страху за власні безпеку та життя через загрозу, яка існує з боку окупаційної влади в Криму.

Згідно зі звітом, жителів півострова примушують відмовлятися від українського громадянства та отримувати російське.

“Наголошено, що тим, хто відмовився отримувати громадянство РФ, загрожує нелюдське поводження, позбавлення елементарних соціальних прав, конфіскація майна та депортація. Водночас, ті мешканці Криму, хто не бажає відмовлятися від громадянства України, піддаються постійній дискримінації з боку окупаційної влади”, – йдеться у заяві МЗС.

У звіті також йдеться про інші системні порушення основоположних прав людини, а саме: утиски журналістів, створення перепон у доступі до освіти та використання рідної мови, обмеження свободи зібрань тощо.

Тим часом МЗС Росії висловило жаль з приводу оцінки голови делегації З. Ускюля, яку він висловив інформаційному агенству “Анадолу Ажансі” за підсумками поїздки до Криму. 

“Акцент зроблений виключно на негативних аспектах, які не відповідають дійсності і що грунтуються на інформації, отриманої з приватних розмов з особами, які навряд чи можуть представляти думку більшості кримських татар”, – вважають у МЗС Росії.

Відомство висловило розчарування, оскільки воно підготувало для учасників делегації ​​“насичену програму контактів як з офіційною владою Республіки Крим, так і з представниками громадських організацій, релігійних структур, простими жителями півострова”.

У МЗС Росії висновки назвали тенденційно упередженими і припустили, що вони були зроблені не без зовнішнього тиску, однак не уточнили, хто був ініціатором такого тиску. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter