Росія готова передати, а Україна готова прийняти засуджених з Криму

Дата: 24 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Росії повідомило про отриману згоду від української сторони прийняти громадян України, які відбувають покарання в установах ФСВП в Криму.

Про це, відповідаючи на запит ТАСС, повідомили в прес-службі відомства.

“Від української сторони отримано згоду на переміщення низки громадян України, які відбувають покарання в установах ФСВП Росії, які були засуджені вироками українських судів до позбавлення волі до 18 березня 2014 року”, – сказано в повідомленні Мін’юсту.

Раніше представник українського омбудсмена Михайло Чаплига повідомив, що спочатку сторони обговорювали передачу 18 засуджених, але у одного з них виявилося російське громадянство, один звільнився за УДЗ, тому мова йде про передачу 16 ув’язнених з Криму для відбування покарання.

Нагадаємо, Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова 27 грудня заявила, що російський МЗС зробив запит до Києва про передачу 17 українців, які відбувають покарання в Криму.

“МЗС Росії зробив запит до МЗС України про підтвердження їхнього українського громадянства, а також ми повинні отримати підтвердження, що українська сторона готова прийняти для подальшого відбування покарання цих громадян на території України”, – сказала Москалькова.

Переговори про переміщення українських засуджених на материкову Україну велись між офісами омбудсменів двох країн більше двох років.

У травні 2016 кримські в’язнів звернулись з відкритим листом до керівництва України, у якому вони просять перших осіб держави знайти способи їхнього повернення на материкову Україну.

Водночас, у Міністерстві закордонних справ України заявляли про юридичну складність цього процесу, оскільки Росія постійно вимагала, аби Україна та міжнародна спільнота визнавали Крим російським.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter