Rocket вимагає видалити всі згадки бренду в журналістському розслідуванні – головред dev.ua

Дата: 22 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Cервіс доставлення їжі Rocket вимагає видалити всі згадки бренду з тексту журналістського розслідування на dev.ua, оприлюдненого під назвою “Той-кого-не-можна-називати. Як інвестор Rocket пов’язаний з гучною справою про шахрайство в Європі”. 

Про це повідомив головред сайту Станіслав Юрасов на своїй сторінці у фейсбуку.

Станіслав Юрасов. Фото: lb.ua (Макс Требухов)

На сайті dev.ua також міститься інформація про те, що на електронну пошту видання надійшла претензія на ім’я Юрасова та його видавця від юристів компанії “А.С.А. Груп”, які діють від імені компанії “Рокет Делівері” (сервіс доставлення їжі Rocket).

Матеріал від 1 вересня 2021 року, до якого виникла претензія, ґрунтується на відкритих джерелах і розповідає про розслідування німецькою прокуратурою справи про шахрайство, до якої були залучені українські правоохоронці через Interpol.

Серед названих німецькою прокуратурою фігурантів, можливо причетних до справи, – громадяни України та Ізраїлю, зокрема, Тимур Рохлін, який інвестував у 2019 році у сервіс Rocket.

За інформацією редакції, афера полягала в тому, що громадян вмовляли інвестувати активи через псевдоінвестиційні сайти, гроші згодом не поверталися.

“Прокуратура Бамберга дала запит в Україну, вказавши в ньому низку імен, серед яких і Тимур Рохлін, що став у 2019 році інвестором “Рокет Делівері” через компанію “Хоумленд Юкрейн” (відповідні дані збережені в історії змін ЄДР)”, – пояснили журналісти видання dev.ua.

Юристи компанії “А.С.А. Груп” вважають, що використання найменування Rocket в статті завдає шкоди діловій репутації компанії “Рокет Делівері”.

У листі-претензії до редакції вони наголосили, що “Тимур Рохлін не є акціонером або співвласником компанії Rocket, що підтверджується інформацією у відкритих джерелах Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

Також юристи стверджують, що “наведені автором відомості в статті не підтверджують здійснення паном Рохліним шахрайських дій, або будь-яких інших кримінальних правопорушень чи злочинів, а звинувачення особи в причетності до скоєння злочинів до рішення суду є порушенням презумпції невинуватості”.

Водночас dev.ua зазначило, що в розслідуванні немає інформації про те, що Рохлін є акціонером або співвласником “Рокет Делівері” на цей момент, ідеться лише про те, що він інвестував у компанію 2019 року.

“Нинішнім основним бенефіціаром компанії є кіпрська компанія “Тисі Фреш Фуд Лтд”, а її кінцевий бенефіціар – Рохлін-старший”, – зазначили журналісти.

Немає в статті даних і про те, що Рохлін є фігурантом досудового розслідування, що українські або німецькі правоохоронці підозрюють його в кримінальних правопорушеннях, і не міститься неправдивої інформації – “всі дані взято з відкритих джерел”.

Попри це юристи “А.С.А. Груп” заявили, що в разі невидалення всіх згадок про “Рокет Делівері” в тексті журналістського розслідування вони звернуться до суду з позовом про захист ділової репутації та вимагатимуть безпосередньо від осіб, зазначених у зверненні, компенсації завданої моральної шкоди та інших збитків. 

Юрасов у коментарі “Детектору медіа” сказав, що редакція не видалятиме згадок про бренд з опублікованого матеріалу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Юрасова викликали як свідка на допит до поліції після публікації вказаного розслідування, оскільки правоохоронці за заявою Рохліна розпочали кримінальне провадження за статтею, пов’язаною з “втручанням в приватне життя”. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter