Головреда проєкту dev.ua викликали на допит після публікації про “одну з найбільших в Європі афер”

Дата: 17 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Головреда проєкту dev.ua Станіслава Юрасова викликали як свідка на допит до поліції після публікації матеріалу про “гучну справу щодо шахрайства в Європі з використанням псевдоінвестиційних майданчиків”.

Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуку.  

Фото: lb.ua (Макс Требухов)

Йдеться про матеріал “Той-кого-не-можна-називати. Як інвестор Rocket пов’язаний з гучною справою про шахрайство в Європі”, оприлюднений на сайті 1 вересня. У статті, яка ґрунтується на відкритих джерелах, журналісти розповідають про розслідування німецькою прокуратурою справи про шахрайство, до якої були залучені українські правоохоронні органи через Interpol. Серед осіб, ймовірно причетних до справи, перелічених німецькою прокуратурою, є громадяни України та Ізраїлю. Зокрема, Тимур Рохлін, який інвестував 2019 року у відомий сервіс із доставлення їжі Rocket.

“…Група аферистів, за версією слідства, вкрала 200 млн євро! Я вважаю, що суспільство повинне бути в курсі таких справ. А той, хто заважає поширенню інформації, діє проти наших прав на отримання такої інформації”, – написав Юрасов у фейсбуку.

У відповідь на публікацію компанія Rocket запевнила, що “завжди працює в рамках закону в країнах своєї присутності”. 

Після публікації журналісту зателефонували з поліції та викликали на допит як свідка.

“Я здивувався, що телефоном, без листа. Кажуть, приходьте завтра або в понеділок. Поцікавився, свідком у якій справі я є. Виявилося, що пан Рохлін, той, про якого ми розповідаємо в розслідуванні на dev.ua, яке, нагадаю, засноване на відкритих джерелах (дані з держреєстрів), подав заяву в поліцію. І та відразу ж почала кримінальне провадження за статтею, пов’язаною з втручанням в його приватне життя. Серйозно?” – пише Юрасов.

Він також висловив здивування швидкістю реагування правоохоронців.

“Прийдіть до відділку завтра” по дзвінку. Чи не сильно це борзо?..  Ддос-атаки, два позови до суду, кримінальне провадження, виклики до відділку… Скільки ще витримає всього цього наше маленьке медіа. Я не знаю”, – написав медійник.

Юрасов розповів про ситуацію, що склалася, віцепрем’єр-міністру, міністру цифрової трансформації Михайлу Федорову. Той нібито пообіцяв узяти справу під особистий контроль.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що проти головного редактора харківського онлайн-журналу “Люк” Дмитра Кузубова та телеграм-каналу видання організували спам-атаку через публікацію відеокліпу на підтримку ЛГБТ. Особисті дані та заклики до атаки поширювали в праворадикальних телеграм-каналах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter