На головреда харківського видання “Люк” вчинили спам-атаку через публікацію відео на підтримку ЛГБТ 

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Проти головного редактора харківського онлайн-журналу “Люк” Дмитра Кузубова та телеграм-каналу видання організували спам-атаку через публікацію відеокліпу на підтримку ЛГБТ. Особисті дані та заклики до атаки поширювали в праворадикальних телеграм-каналах.  

Про це Кузубов повідомив у коментарі ZMINA. 

Як розповів журналіст, 1 вересня харківський онлайн-журнал “Люк” випустив відеокліп учительки-реперки Ольги Халепи на пісню “Не халепа” як маніфест проти дискримінації ЛГБТ+. 

“Запросити освітянку написати реп на підтримку ЛГБТ-спільноти нас надихнула її власна історія, адже через булінг з боку колег (Ольга працювала вчителькою біології у звичайній сільській школі на Харківщині), які не розуміли її реп-уроків та підходу до навчання, вона була змушена звільнитися з навчального закладу, де працювала багато років”, – пояснив головред “Люка”. 

Невдовзі після публікації кліпу в телеграм-чат читачів видання почали надходити погрози від анонімних акаунтів.

Господа педики, у нас есть ваши номера, готовьте дупу. Ваш тупой главред не скрыл номер, – йшлося в одному з них.

За кілька днів, зранку 7 вересня, на чат також вчинили спам-атаку: менш ніж за хвилину анонімні акаунти залишили в ньому понад 2 тисячі повідомлень. 

Кузубов зазначив, що здебільшого надсилали гіфки, меми та стікери – зі свастикою, написами SS, White Power та “смерть жидам”, Гітлером, Муссоліні, покійним російським неонацистом та лідером руху “Окупай-педофіляй” Максимом Марцинкевичем (Тесаком), головою організації Традиція і порядок” Богданом Ходаковським тощо.

За словами головреда видання, вочевидь, організував кібератаку телеграм-канал “Один Твій Друг Фашист, у якому публікують гомофобний контент і зливають персональні дані ідеологічних опонентів:

“Тут опублікували “методичку” під назвою: “Рейдимо чат ліберального журналу [“Люк”]”, нижче були посилання на гіфки “для рейду та телеграм-акаунти адміністраторів каналу. Нас усіх чомусь зарахували до “лівих”, мене зокрема”.  

Пізніше того ж дня допис про кліп Халепи опублікували в іншому ультраправому телеграм-каналі “Катарсис”. Там також оприлюднили телефонний номер і особистий телеграм Кузубова. Водночас тут закликали підписників “передавати привіти адміну “Ху*вого Харькова” – одного з найбільших пабліків міста, який раніше підтримав “Люк” публікацією кліпу. 

Один з користувачів, який на фото профілю був одягнутий у синю сорочку зі значком праворадикальної організації “Традиція і порядок”, прокоментував допис фразою “Е*ашить этого ублюдка“. Йшлося, як зауважив Кузубов, ймовірно, про адміністратора “Ху*вого Харькова”.  

За кілька хвилин після розміщення допису в “Катарсисі” в особисті телеграм-повідомлення Кузубову почали писати анонімні користувачі – дехто кидав гіфки із забороненою нацистською символікою, інші питали “Навіщо цей ЛГБТ-треш?”. Одночасно з цим журналісту стали надходити СМС-повідомлення з кодами підтвердження від кредитної організації UA-My Credit, “Епіцентру”, Yandex.Eda тощо. Почався шквал дзвінків із незнайомих номерів з України та Росії, також хтось п’ять разів намагався ввійти в його телеграм-акаунт, додав журналіст. Атака тривала близько години.  

Через інцидент Кузубов уперше за 17 років був змушений змінити номер телефону. 

“Якби я був пильнішим, то хоча б сховав номер у соцмережах. Але мені здавалося, що те, що я наразі роблю – редагую та пишу статті на культурні та соціальні теми, – не є таким резонансним. Виходить, що є, і в Україні у 2021 році навіть невинний кліп проти дискримінації ЛГБТ може призвести до кібербулінгу, розпалювання ворожнечі та погроз”, – прокоментував головред “Люка”.

Кузубов зазначив, що не планує звертатися до поліції.  

Нагадаємо, що напередодні Маршу рівності в Харкові ЛГБТ-активісти влаштували перформанс біля входу до Головного управління Національної поліції в області. Учасники акції закидали яйцями, залили сечею, зеленкою, сльозогінним газом та імітованою кров’ю імпровізовану стіну. У такий спосіб активісти відтворили напади, яких зазнавав офіс місцевого ком’юніті-центру “Прайд-хаб”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter