РНБО ввела санкції проти Віктора Медведчука та Оксани Марченко через фінансування тероризму

Дата: 19 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Рада національної безпеки та оборони запровадила санкції проти кума Путіна, одного з лідерів проросійської ОПЗЖ Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Про це на брифінгу заявив секретар РНБО Олексій Данілов, повідомляє Громадське.

“Санкції вводяться на все майно, яке є в підпорядкуванні в пана Медведчука”, – сказав він.

Секретар РНБО уточнив, що санкції запроваджено на три роки через фінансування тероризму.

Водночас Данілов заспокоїв журналістку, яка запитала, чи працюватиме телеканал “1+1”, бо його часткою володіє Оксана Марченко. Він зазначив, що канал продовжить працювати, просто частка дружини Медведчука буде під арештом: її не можна продати, не можна нею користуватися, закладати.

Також Рада нацбезпеки доручила Кабміну вжити заходів для повернення в державну власність нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок” загальною довжиною 1433 кілометри, точніше, тієї його частини, яка перебуває на території України.

Володіє цим трубопроводом ТОВ “Прикарпатзахідтранс”, але влада вважає, що отримала компанія його незаконно. До речі, нещодавно НАБУ порушило справу через привласнення цього об’єкта.

Данілов на брифінгу заявив, що жодної приватизації цього трубопроводу не було.

“На наш погляд, у незрозумілий поки спосіб цей об’єкт державної власності без приватизації, без Фонду держмайна опинився у власників, які зареєстровані в іноземній країні. Дано доручення розібратися, чому так сталося, хто цю оборудку проводив і чому так сталося, що афілійовані з Україною громадяни певний час користувалися цим продуктопроводом”, — сказав він.

Данілов пообіцяв, що найближчим часом усі дізнаються, хто користувався цим об’єктом.

Водночас Громадське пише, що через згаданий трубопровід постачають дизельне паливо з Росії, а “Прикарпатзахідтранс” пов’язують саме з Медведчуком.

Нагадаємо, що 3 лютого президент підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі.

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію, зокрема, через механізм позасудового обмеження мовлення. Небезпечним прецедентом, який згодом можуть використати для тиску на інших мовників, назвали блокування в Національній спілці журналістів.  

Докладніше про те, на чому базується заборона, чи можна буде її оскаржити в суді, зокрема в ЄСПЛ, а також чи є блокування телеканалів наступом на свободу слова, читайте в розборі ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter