Рік тому у Херсоні росіяни викрали тероборонівця Андрія Горшкова: мати досі не знає, де він

Дата: 01 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Вже понад рік мати тероборонівця Андрія Горшкова Марія розшукує сина, якого викрали росіяни під час окупації Херсона. Жінка в очікуванні на обмін отримала від нього лист, втім досі не знає, де він знаходиться, та в якому стані. 

Цю історію розповіла Медійна ініціатива за права людини. 

Андрій Горшков – колишній поліцейський, який служив у підрозділі “ТОР”. У цивільному житті він спробував себе моряком й готувався у 2022-му до другого в житті рейсу. 

За місяць до початку повномасштабного вторгнення, як пригадує Марія, син запропонував їх поїхати за кордон й лише згодом вона усвідомила, що той розумів високий ризик вторгнення. 24 лютого Андрій пішов до військкомату, вступив у лави ТРО та зі зброєю боронив Антонівський міст. 

Втім, вже у березні, коли росіяни зайшли у Херсон, він разом з побратимами почав працювати в умовах окупації, а 30 березня його затримали. Близько десяти росіян на трьох машинах чатували на нього.

“Чому він вирішив прийти на квартиру, коли росіяни вже затримували військових і поліцейських, невідомо. Може якусь зустріч йому призначили”, – припускає Марія. 

В окупованому росіянами Херсоні активістів виманювали, призначаючи зустрічі від імені друзів чи знайомих. У день викрадення Андрій надіслав матері голосове повідомлення: “Мамо, в мене все добре, я зараз не можу тобі відповісти, як буде змога, я тобі перетелефоную”. 

“Але я знала, що його викрали, і ми написали в фейсбуку про це. Майже відразу прийшло ще одне повідомлення, де він говорив російською: “Мамо, видали, будь ласка, повідомлення у фейсбуці, бо мене вже всі шукають. У мене все нормально, як буде можливість, я тобі передзвоню”, – пригадує Марія. 

Мати чоловіка каже, що після початку повномасштабного вторгнення Андрій домовився з нею про те, що спілкуватиметься українською, якщо у нього все добре, а російську використовуватиме, якщо справи кепські.

Невдовзі Марія побачила у соцмережах відео допиту сина, яке виклали росіяни.  На ньому в Андрія, якого називали “організатором терористичного угрупування на прізвисько “Бетмен”, була поламана рука, Як з’ясувалось, він вистрибнув з вікна, намагаючись сховатись від росіян у день викрадення. 

Окупанти закидали Андрію підготовку нападу на колаборантку та так звану колишню прокурорку Криму Наталію Поклонську, яка навідувалась в Херсон. Підтвердження того, що Андрій знаходиться у російському полоні, мати отримала лише на сьомий місяць його зникнення. 

“Мамо, я живий. Я радий, що в мене випала змога написати тобі листа. У мене все добре, я сподіваюся, що ми скоро побачимось. Дуже люблю, цілую”, – йшлось у листі, який жінці передав “Червоний Хрест”. 

Фото: МІПЛ

“Все це, звісно, російською мовою, Де він, що з ним, в якому він стані — ніхто не говорить”, – додає Марія. 

Від одного зі звільнених херсонців Марія дізналася, що Андрія два місяці тримали в підвалі у Херсоні. Звідти ж виводили на записи так званих “інтерв’ю”, а потім відправили у сумнозвісну колонію в Оленівці на Донеччині. 

Два місяці Андрія тримали у підвалі у Херсоні, звідки виводили на так звані “інтерв’ю”

Офіційні органи у Росії перенаправляють жінку до “Червоного Хреста”, в якому її перенаправляють назад до російських посадовців. В Україні Марії довелось судитись, аби довести, що її син був у ТРО, адже усі документи щодо цього знищили у військовій частині. За процедурою потрібно знайти щонайменше трьох свідків, які виконували задачі з оборони Херсона., яких Марії разом з адвокатом вдалося знайти. 

В Координаційному штабі з питань військовополонених тисячі людей чекають на розгляд таких заявок: торік у жовтні посадовці звітували про понад шість тисяч запитів. 

Горшков є у списках військовополонених, а його мати сподівається на обмін, досі намагаючись отримати якусь інформацію про місцеперебування сина. 

Нагадаємо, що на початку цього року український Омбудсман Дмитро Лубінець передав російські стороні списки понад двох тисяч цивільних, які можуть бути в полоні. 

За даними українських розвідників, майже половина українців, яких тримає в заручниках Росія, – цивільні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter