Родичі в’язнів Кремля висловили Зеленському підтримку щодо обміну

Дата: 11 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Родичі бранців Кремля та правозахисники висловили президентові Володимиру Зеленському свою підтримку в питанні обміну. 

Про це йдеться в їхній заяві, оприлюдненій на фейсбук-сторінці Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

Підписанти звернення відреагували на широке обговорення в ЗМІ майбутнього звільнення політв’язнів та коментарі, що нібито сам обмін шкодить національним інтересам України. 

Сьогодні ми чуємо в ЗМІ багато дивних суджень і пересторог навколо теми звільнення наших рідних. Лунають навіть сумніви, що політичні в’язні самі бажають бути звільненими з незаконного ув’язнення. Спостерігаємо велику кількість коментарів "експертів" про те, що "обмін" – зрада національних інтересів, проти якої виступає суспільство. Хочемо запевнити вас, що інформаційна картина, представлена сьогодні в багатьох медіа, не відображає ані настроїв наших ув’язнених рідних, ані наших очікувань від держави, ані об’єктивного погляду на обставини, в яких політичні в’язні перебувають роками.

Автори документа зауважують, що бранці Кремля – етнічні українці та кримські татари, які опинилися у в’язниці за свої погляди, громадську діяльність або за приховану підтримку, яку надавали Україні та українським органам влади, перебуваючи на окупованій території.

“Вони не боялися ризикувати, коли це було потрібно державі. Вони мають право на захист тепер, коли самі опинилися в біді. Це – питання спроможності держави виконати базову і найважливішу функцію – захистити життя і здоров’я своїх громадян. Відданих та сильних, які навіть в умовах російських катівень продовжують чинити супротив агресору. Вже шість років поспіль”, – пишуть рідні політв’язнів.

Вони нагадують, що більшість кримськотатарських політв’язнів мають великі родини, виховуючи по двоє, четверо, шестеро чи восьмеро дітей. Найбільша родина – у Сервера Зекір’яєва, який виховує 13 неповнолітніх дітей. Усього в сім’ях політичних в’язнів чекають на повернення своїх татусів понад 180 дітей.

“Запевняємо вас, що самі політичні в’язні чекають на своє звільнення, молячись разом з нами. Змучені тортурами, хворобами, нестерпними умовами російських в’язниць, вони радіють, що держава бореться за них, як і вони за свою державу. Дякуємо за вашу роботу та всіляко підтримуємо ваші дії з порятунку життів наших рідних”, – йдеться в документі.

Нагадаємо, Російська Федерація незаконно утримує на своїй території та в тимчасово окупованому Криму 90 громадян України. Наступний обмін утримуваними особами між Україною та Росією очікується до кінця березня 2020 року.

Звернення до президента підписали Центр громадянських Свобод, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Кримська правозахисна група, Кримськотатарський ресурсний центр, Медійна ініціатива за права людини, “Крим SOS” та інші. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter