РФ вперше в історії виключили з Виконавчої ради ЮНЕСКО – Зеленський

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Російську Федерацію вперше в історії виключили з Виконавчої ради Агентства ООН із питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО).

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Фото: Depositphotos

Голова держави наголосив, що “епоха російського впливу закінчилася”.

“Уперше в історії Росія була виключена з Виконавчої ради ЮНЕСКО. Епоха російського впливу закінчилася, і це правильно: російським терористам не місце на чолі значущих міжнародних організацій. Міжнародна роль Росії лише слабшатиме”, – написав глава держави.

Україна неодноразово зверталася до ЮНЕСКО із закликом виключити РФ зі складу Виконавчої ради. Верховна Рада просила про це двічі – у травні 2022-го та липні 2023 року – зазначаючи, що російські окупанти руйнують обʼєкти культурної спадщини в Україні.

Раніше ZMINA писала, що в Україні станом на кінець вересня задокументували 534 злочини проти об’єктів культурної спадщини, які росіяни здійснили з 2014 року. У Криму зафіксовано 200 порушень, ще 334 – на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Луганської, Запорізької та Донецької областей.

За час повномасштабної збройної агресії Росії були пошкоджені чи знищені повністю 274 культурних об’єкти в Україні. Найбільше постраждали релігійні споруди та будівлі, що мають історичну чи культурну цінність. Ці дані у своєму звіті підтвердила ЮНЕСКО.

Нагадаємо, що Росія також не отримала достатньої кількості голосів, аби бути в Раді ООН з прав людини впродовж наступних трьох років.

Участь Росії в Раді з прав людини призупинили у квітні 2022 року – через кілька тижнів після початку повномасштабної війни проти України. Тоді 93 країни підтримали резолюцію щодо зупинення “дії права членства в Раді з прав людини члена ради, який вчиняє грубі та систематичні порушення прав людини”. Це сталося після того, як міжнародна спільнота отримала фотографії масових поховань та інші докази злочинів, скоєних щодо цивільних мешканців Бучі та інших населених пунктів на Київщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter