Росію не обрали до Ради ООН з прав людини на 2023–2026 роки

Дата: 10 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

10 жовтня, у вівторок, Генеральна Асамблея ООН обрала 15 нових членів Ради з прав людини на 2023–2026 роки. Проте Росія, яка претендувала на це місце, не отримала достатньої кількості голосів.

Про це повідомили безпосередньо в правозахисному органі.

Фото: AFP

У голосуванні взяли участь усі 193 члени Генасамблеї ООН.

Росія отримала 83 голоси з необхідних 97 для обрання до Радбезу ООН з прав людини. Зрештою до РПЛ потрапило 15 країн, серед яких Албанія та Болгарія. Росія була однією з країн Центральної та Східної Європи, яка боролася за ці два зарезервовані місця в Раді з прав людини.

На це відреагував, зокрема, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, заявивши, що “сьогодні здоровий глузд переміг”.

“Країна-терорист, яка зухвало порушує основоположні права людини, чинить геноцид на українській землі, спотворює міжнародне гуманітарне право, – намагалася повернути собі місце в Раді ООН з прав людини, з якої її вигнали півтора року тому. Щось змінилося? Так, на гірше! Відтоді стали відомі сотні подібних звірств агресора на Чернігівщині, Херсонщині, Харківщині”, – зазначив Омбудсман.

Також не досить голосів отримала Перу.

Участь Росії в Раді з прав людини призупинили у квітні 2022 року – через кілька тижнів після початку повномасштабної війни проти України. Тоді 93 країни підтримали резолюцію щодо зупинення “дії права членства в Раді з прав людини члена ради, який вчиняє грубі та систематичні порушення прав людини”. Це сталося після того, як міжнародна спільнота отримала фотографії масових поховань та інші докази злочинів, скоєних щодо цивільних мешканців Бучі та інших населених пунктів на Київщині.

Нагадаємо, що у вересні Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав реформувати міжнародні інститути, зокрема Раду Безпеки ООН. У своєму виступі він кілька разів сказав про “багатополярність” світу, яка настала після закінчення Холодної війни. 

Україна від початку російського вторгнення закликає світ виключити Росію з Радбезу ООН, адже її перебування там є нелегітимним. Річ у тім, що 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР зазначила, що “зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування”, а тому РФ не набула статусу “держави-продовжувача СРСР”. 

Українські посадовці наполягають, що Росія має пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в організації, що й інші країни. З такою позицією погоджуються й деякі інші країни-члени, втім додають, що нині цього не змінити.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter