РФ поширює в Казахстані оголошення про набір до російської армії

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Росія прагне набрати на війну проти України громадян Казахстану. Там почали зʼявлятися рекламні оголошення щодо набору до російських військ. Охочим обіцяють негайну виплату понад 5 000 доларів за вступ до лав окупаційної армії, а також щомісячну зарплату розміром понад 2000 доларів та додаткові пільги.

Про це повідомляє Reuters. 

Фото: Аліхан Сарієв

Зараз у Казахстані проживає понад 3 мільйони етнічних росіян. У рекламі зображені прапори Росії та Казахстану, а також звучить гасло “Пліч-о-пліч”.

Оголошення ведуть на сайт, який пропонує вступити до російської армії Сахалінської області на Далекому Сході Росії. Власником сайту є Агентство розвитку людського капіталу Сахалінської області – організація, яку створив місцевий уряд.

Тим, хто вирішить приєднатися до російських військ, обіцяють одноразову виплату у розмірі 495 000 російських рублів (це близько 5 300 доларів), а також щомісячну зарплату розміром не менше як 190 000 рублів (2 000 доларів), а також інші додаткові пільги. 

Водночас згідно з казахським законодавством, участь у військових конфліктах за кордоном за плату є незаконною.

За даними агентства, деякі жителі колишніх радянських країн Центральної Азії все ж приєдналися або до російської армії, або до російських приватних воєнізованих груп, таких як “Вагнер”. Однак вербування зазвичай відбувалося в Росії, де працюють мільйони узбеків, таджиків та киргизів.

Раніше ZMINA писала, що в українському полоні опинився громадянин Росії із республіки Північна Осетія Раміс Чіркінов. Чоловіка на батьківщині вважають політв’язнем, бо влада запроторила його до колонії за “організацію масових заворушень”.

Чіркінову 60 років, він батько трьох дітей та активіст з Північної Осетії, який вдома займався правовою просвітою серед людей разом з іншими активістами. 

Росія почала вербувати в’язнів з колоній на війну в Україну невдовзі після початку повномасштабного вторгнення, а на початку поточного року стало відомо, що на війну набирають й політв’язнів. До прикладу, така інформація надходила з Чечні. 

Нагадаємо, що 30 червня на території Вірменського храмового комплексу Москви відбулося богослужіння і церемонія “благословення” бойовиків створеного вірменського батальйону “АРБАТ”, які вирушають на війну проти України. Українська єпархія Вірменської апостольської церкви​​​​ засудила таке “благословення” вірмен.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter