Республіканці виступили проти заходу, що дозволяє передавати Україні конфісковані російські активи, – ЗМІ

Дата: 31 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Група республіканців у Палаті представників і Сенаті США виступила проти плану демократів про фінансування України коштом арештованих російських активів.

Про це стало відомо виданню The Washington Post, інформує “Європейська правда”.

Згідно з джерелами видання, республіканці виступили проти положення у звіті конференції закону про національну оборону (NDAA), яке б дозволяло Сполученим Штатам переказувати доходи від конфіскованого російського майна до України.

Звіт конференції NDAA має стати всеосяжним законом про оборонну політику, узгодженим Палатою представників та сенатом.

“Це несумлінно, що республіканці в сенаті перешкоджають важливому положенню, яке дозволить міністерству юстиції передавати конфісковані російські активи для допомоги Україні та її зусиллям проти жорстокої війни Росії. Це положення було ухвалене як частина NDAA Палати представників і не має зазнавати нападів з боку правих або бути вилученим з остаточного законопроєкту”, – сказав представник Демократичної партії, який брав участь у процесі. 

Демократи кажуть, що вилучення цього положення з пакета майже на 840 мільярдів доларів підриває здатність адміністрації Байдена передавати допомогу економіці України. 

За словами представників республіканців, переважно вони заперечували проти цього положення на підставі процедури. Вони вважають, що воно має бути переглянуте комітетами Палати представників і сенату.

Разом з тим республіканці кажуть, що більш значущим заходом для припинення фінансування військової машини Путіна було б припинення фінансування його нафтової галузі.

Повідомляється, що суперечка щодо цього заходу виникає на тлі питань щодо майбутньої підтримки республіканцями військових зусиль України. 

Республіканці на чолі з лідером меншості в сенаті Мітчем Макконнеллом пообіцяли продовжувати схвалювати мільярди доларів допомоги США для безпеки та бюджету України, тоді як лідер меншості в Палаті представників Кевін Маккарті попередив, що допомога Україні може бути зменшена.

Зараз у різних країнах світу заморожено російських активів на суму близько 500 мільярдів доларів США – це кошти, нерухомість та інше майно приватних осіб, здебільшого російських олігархів, а також золотовалютні резерви Центробанку РФ за кордоном.

31 жовтня засновник російського “Тінькофф Банку”, бізнесмен Олег Тіньков повідомив про рішення відмовитися від російського громадянства. Це вже п’ятий бізнесмен з-поміж колишніх і чинних учасників рейтингу російського Forbes, який відмовився від громадянства Росії після початку російського вторгнення в Україну.

У квітні сімейний траст Тінькова продав частку в “Тінькофф Банку”, умови правочину не розкривалися. 

Після закриття угоди Тіньков заявив, що продав бізнес під тиском через загрозу націоналізації та “за копійки” у зв’язку зі своїми заявами в соцмережах проти російської збройної агресії в Україні. 

Нагадаємо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Відповідно до звіту проєкту KSE Institute, Росія завдала Україні понад 127 мільярдів доларів збитків. Зокрема, пошкоджено житлового фонду на 50,5 мільярда доларів. Лише за період з червня до серпня країна-терорист завдала збитків на понад 31 мільярд доларів. 

За даними головного управління розвідки міністерства оборони та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію сходом і планує повне знищення України.

Із 24 лютого до 23 жовтня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 16 150 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні: 6 347 загиблих і 9 776 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Наслідки російського вторгнення на Сумщині, липень 2022 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.
 
Після обстрілів, зокрема Сергіївки на ОдещиніКременчука на ПолтавщиніЧасового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних, влада України закликає визнати Росію державою-терористом та виключити з Радбезу ООН.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter