Репресії проти незалежних журналістів у Криму посилилися після повномасштабного вторгнення Росії в Україну – “Репортери без кордонів”

Дата: 14 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

В окупованому Росією Криму множаться переслідування журналістів за нібито зберігання або виготовлення вибухових речовин під час повністю сфабрикованих судових процесів: репресії проти медійників посилилися після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.  

Про це заявили в міжнародній правозахисній організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Ірина Данилович. Джерело: RSF

Слідом за журналістом Владиславом Єсипенком, якого в середині лютого 2022 року засудили до шести років позбавлення волі перед “судом” за таким же звинувачення постала Ірина Данилович.

Організація “Репортери без кордонів” (RSF) подала заяву до Міжнародного кримінального суду (МКС) та Генеральної прокуратури України у зв’язку з насильницьким зникненням журналістів у Криму, довільним затриманням та відмовою в праві на справедливий суд.

“Низка сфабрикованих справ та несправедливих судових процесів у Криму триває, контроль Росії над інформацією на окупованих територіях ніколи не досягав такого рівня, ми подаємо позовну заяву, щоб притягнути російську владу до відповідальності за їхні злочини проти Ірини Данилович, і вимагаємо її негайного звільнення”, – заявила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Данилович провела вісім днів, із 29 квітня до 7 травня, в підвалі ФСБ, причому родина журналістки не знала про її долю.

За словами адвоката, журналістка під час тримання під вартою без зв’язку із зовнішнім світом зазнавала перевірок на поліграфі й інших видів психологічного тиску.

Данилович загрожує вісім років ув’язнення. Сама вона заперечує всі висунуті проти неї звинувачення.

Раніше журналістку вже заарештовувала ФСБ: вперше 2016 року, вдруге – 2017-го без подальшого висунення звинувачень. Тепер її звинувачують у “зберіганні вибухових” речовин”.

Суд над Данилович демонструє посилення репресій на окупованому півострові після повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого 2022 року, пишуть “Репортери без кордонів”.

За даними Центру прав людини ZMINA, у російських в’язницях станом на кінець серпня 2022 року перебували щонайменше 14 кримських блогерів та журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter