Рекомендації для обрання на посаду членів ВККС отримали 32 кандидати, серед яких 10 суддів

Дата: 15 Березня 2023
A+ A- Підписатися

15 березня, у середу, Конкурсна комісія з добору кандидатів на посаду членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України затвердила остаточний перелік кандидатів, рекомендованих для обрання на 16 вакантних посад. 

Про це повідомляє “Судово-юридична газета”. 

Фото: Судово-юридична газета

Примітно, що суддів, які повинні становити половину складу ВККС, у переліку кандидатів лише десять. Інші 22 кандидати – адвокати, науковці-правники, громадські діячі.

Отже, Вища рада правосуддя обиратиме вісьмох суддів лише з десятьох кандидатів, що фактично унеможливлює реальний вибір.

Кандидатами серед суддів є кілька представників Господарського суду – суддя із Сумської області Юлія Джепа, суддя з Житомирської області Олексій Омельян та суддя зі Львівської області Роман Кидисюк.

Серед суддів апеляційних судів – суддя Київського апеляційного суду Роман Ігнатов, суддя Тернопільського апеляційного суду Галина Шевчук та суддя Третього апеляційного адміністративного суду Сергій Чумак.

Крім того, до переліку кандидатів увійшли суддя Вінницького окружного адміністративного суду Михайло Богоніс, суддя Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду Ганна Вронська (яка у 2021 році була кандидаткою до складу Етичної ради) та суддя Вищого антикорупційного суду Олег Коліуш.

Також серед претендентів опинився суддя Сєвєродонецького міського суду у відставці Володимир Луганський.

З повним переліком інших кандидатів та їхніми посадами можна ознайомитися тут

Нагадаємо, що ВККС відповідає за регулювання суддівської гілки влади, що охоплює ведення обліку кількості суддівських посад, проведення конкурсів для відбору кандидатів на ці посади та оцінювання їхньої кваліфікації. Крім того, ВККС надає ВРП рекомендації щодо призначення на суддівські посади.

На початку січня 2023 року посли та представники посольств країн “Групи семи” й представництва ЄС провели зустріч із заступником керівника Офісу президента Андрієм Смирновим стосовно судової реформи та передали Офісу президента України рекомендації.

Смирнов отримав рекомендації від міжнародних партнерів, у яких ідеться про наступні кроки в судовій реформі з урахуванням перезапуску Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, і каже про “єдність думок” щодо вдосконалення роботи Верховного Суду, реформи Державної судової адміністрації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter