Посли G7 та ЄС передали Офісу президента рекомендації стосовно судової реформи

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Посли та представники посольств країн “Групи семи” і представництва ЄС провели зустріч із заступником керівника Офісу президента Андрієм Смирновим стосовно судової реформи та передали Офісу президента України рекомендації.

Про це інформує пресслужба Офісу президента.

Сторони присвятили зустріч оцінці поточного стану та подальшим крокам у судовій реформі в Україні.

Андрій Смирнов зазначив, що отримав рекомендації від міжнародних партнерів, у яких ідеться про наступні кроки у судовій реформі з урахуванням перезапуску Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, та каже про “єдність думок” щодо вдосконалення роботи Верховного Суду, реформи Державної судової адміністрації.

Говорячи про рекомендації щодо запровадження прозорого конкурсного відбору суддів КСУ, посилення дисциплінарних процедур та етичних вимог до них, Смирнов зазначив, що багато питань урегульовані в законопроекті про конституційну процедуру, який поки що не ухвалила Верховна Рада.

Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда, який головує у групі послів G7 із початку 2023 року, наголосив на важливості того, що судова реформа є пріоритетом для дипломатичних представників країн G7 і для української влади.

Амбасадорка США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що судова реформа, яка вимагає багато зусиль, є важливою гарантією безпеки інвестицій. Вона підтримала позицію заступника керівника ОП стосовно того, що реформа має полягати не в переміщенні людей із посад, а у створенні міцних ефективних інституцій.

Крім того, повідомляється, що посли привітали рішення з’їзду суддів України щодо обрання всіх восьми членів ВРП за своєю квотою та висловили сподівання на подальший прогрес у судовій реформі.

Як відомо, початок роботи ВРП є важливим кроком у судовій реформі України на її шляху до європейської інтеграції, утім, громадські організації вказали на недоліки деяких обраних кандидатів.  

Як відомо, більшість українців вважають правильним те, що ЄС вимагає від України реформ для відкриття переговорів про вступ до блоку, проте безумовно правильним це вважають трохи менше половини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter