Рейди російських силовиків у Криму мають на меті ліквідувати “Кримську солідарність” – правозахисники

Дата: 17 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Рейди російських силовиків у Криму, які ті провели в лютому та березні поточного року, були публічною демонстрацією сили та мали на меті ліквідувати організацію “Кримська солідарність” і змусити мовчати кримськотатарських активістів.

Таких висновків дійшли правозахисники у звіті “Боротися з тероризмом чи тероризувати активізм: переслідування громадських активістів у Криму”, який спільно підготували експерти з організацій Truth Hounds, IPHR, “КримСОС” та Helsińska Fundacja Praw Człowieka.

Дослідники наголошують, що масштабним обшукам у березні, які провели майже у 30 кримськотатарських оселях у різних куточках Криму, передували обшуки в селі Октябрському Крайногвардійского району півострова 14 лютого поточного року.  

“Обшуки із самого ранку супроводжувалися процесуальними порушеннями та закінчилися затриманням трьох активних представників кримськотатарської громади”, – йдеться у звіті. 

Правозахисники підкреслили, що майже всі заарештовані у Криму за останні місяці активісти були пов’язані або брали участь у діяльності “Кримської солідарності” – асоціації родичів і представників кримських політичних в’язнів та зниклих осіб, члени якої моніторять судові засідання, транслюють онлайн дії де-факто правоохоронних органів, надають юридичну допомогу та підтримку заарештованим та їхнім родинам. 

“Усіх 26 заарештованих обвинувачують в участі в діяльності “Хізб ут-Тахрір”. Всі, окрім трьох арештованих, були вивезені з Криму та переміщені до місця превентивного утримання в Ростовській області Російської Федерації. У разі визнання їх винними, арештованих очікує від 10 до 24 років позбавлення волі в російських колоніях суворого режиму”, – розповідають автори доповіді. 

Експерти зазначають, що кількість залучених до силових операцій і рейдів агентів та спосіб її проведення були вочевидь непропорційними до безпосередньої цілі арешту визначених осіб: 

“Двері були вибиті та зламані, до будинків десятками вдирались озброєні люди в масках, цілі поселення були оточені, а в будинках затриманих, їхніх родичів та сусідів проводилися насильницькі обшуки. Стверджується, що майже всі обшуки закінчилися “знахідками” цілковито нових однакових копій забороненої літератури “Хізб ут-Тахрір”. Заарештовані та їхні родичі стверджують, що всі матеріали підкинули силовики”.

Водночас під час рейдів російські силовики порушували навіть законодавство РФ. 

“Телефони були одразу конфісковані, адвокатам заборонили бути присутніми під час обшуків та консультувати клієнтів (статті 16.1 та 182.11 Кримінального процесуального кодексу (КПК) РФ), затримані не були проінформовані про свої права (стаття 182.4 та 182.15 КПК РФ), копії ордерів на обшук і протоколи не були надані всім затриманим (статті 182.4 і 182.15 КПК РФ), до сусідніх будинків вдиралися та проводили обшуки без ордеру (стаття 182.3 КПК РФ), а також силовики привели “офіційних” понятих, які діяли згідно з їхніми інструкціями (стаття 60.1 КПК РФ)”, – наводять неповний список порушень правозахисники. 

Автори звіту закликали російську владу негайно звільнити всіх 26 кримських татар, закрити кримінальні справи проти них та надати їм та їхнім родичам компенсацію фізичної, матеріальної та психологічної шкоди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter