Праворадикал Олександр Скачков, підозрюваний у закликах до терактів, вийшов із СІЗО під заставу

Дата: 23 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Раніше затриманий СБУ праворадикал Олександр Скачков, підозрюваний у закликах до терактів і Частина 2 статті 258-2 Кримінального кодексу України: "Публічні заклики до вчинення терористичного акту, вчинені з використанням засобів масової інформації". та зберіганні боєприпасів і Частина 1 статті 263 Кримінального кодексу України: "Носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу"., вийшов із СІЗО під заставу в 315 тисяч гривень. 

Про це повідомляють “Ґрати” з посиланням на адвоката затриманого Андрія Стужука. 

Олександр Скачков з адвокатами в суді. Фото: Ева Ґанська, Ґрати

“19 червня Дніпровський районний суд Києва відправив Скачкова під варту з правом виходу під заставу в 315 тисяч гривень. Адвокати Андрій Стужук і Антон Прийма домагалися зменшення суми, але 20 липня Київський апеляційний суд їм відмовив і залишив той самий запобіжний захід. Того ж дня друзі та родичі підозрюваного внесли заставу, і 21 липня Скачков вийшов на свободу”, – йдеться в повідомленні. 

“Ґрати” з посиланням на адвоката додають, що за місяць арешту СБУ жодного разу не допитала підозрюваного, але одразу після його виходу співробітники спецслужби зв’язалися зі стороною захисту та наполягали на допиті Скачкова. 

17 червня співробітники Служби безпеки України повідомили, що викрили та припинили діяльність неонацистського радикального осередку, який очолював громадянин Російської Федерації Олександр Скачков. У грудні 2014 року він також став добровольцем батальйону Організації українських націоналістів.

За даними досудового слідства, учасники групи були послідовниками ідеології австралійського терориста Брентона Тарранта і Австралійський масовий убивця, що відкрив 15 березня 2019 року стрілянину в мечетях Крайстчерча, унаслідок якої він убив 51 мусульманина й ще 49 поранив., який пропагував етнічний і культурний геноцид, закликав до терактів та масових убивств. 

За версією слідства, Скачков із грудня 2019 року займався виготовленням і розповсюдженням книги-маніфесту терориста “Велика заміна”.  

Під час обшуку в нього вдома в Києві знайшли нацистські книжки, прапори Третього рейху та гранату. СБУ також вважає, що Скачков адміністрував телеграм-канал українських послідовників Тарранта, через який продавали маніфест. 

Скачков заперечує, що поширював маніфест, а підозри в зберіганні гранати не коментує. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter