Радбез ООН не дозволив виступати на засіданні священнику УПЦ МП Гедеону

Дата: 26 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Рада безпеки ООН на черговому засіданні не допустила до виступу на вимогу російської сторони колишнього архієпископа УПЦ МП Юрія Харона, більш відомого як Гедеон. 

Про це повідомляє Укрінформ. 

Юрій Харон (посередині)

На засіданні Радбезу ООН головувала Велика Британія. Росіяни намагались організувати виступи трьох людей, втім узгодити вдалося кандидатури лише двох промовців. 

Заступник постпреда РФ Дмитро Полянський зажадав поставити питання як процедурне на розгляд членів РБ. За проголосувало троє, 12 – утрималися. 

Харон під час широкомасштабного вторгнення РФ в Україну співпрацював з окупаційною владою і втік до Росії. Також він став одним з більш ніж двох десятків членів УПЦ МП, у яких знайшли російські паспорти та торік позбавили українського громадянства. Чоловіка позбавляли громадянства двічі: у 2019-му нині ліквідований ОАСК повернув його Гедеону.

Гедеон також був настоятелем “храму-МАФу” в Києві, який цього року суд зобов’язав демонтувати. 

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення Росії та виправдання нападу на Україну з боку Російської православної церкви дві третини українців заявили, що держава тією чи іншою мірою має втручатися в діяльність УПЦ МП. Понад половину взагалі виступають за повну заборону цієї церкви.

За понад рік, що триває повномасштабне вторгнення Росії, чимало представників УПЦ МП отримали підозри в розпалюванні ворожнечі, а щодо деяких є дані про допомогу російським військовим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter