Рада змінила дати держсвят: відтепер Різдво відзначатимуть 25 грудня, а День захисників та захисниць – 1 жовтня

Дата: 14 Липня 2023
A+ A- Підписатися

14 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9431, який передбачає перенесення дат святкування трьох державних свят: Різдва, Дня української державності та Дня захисників і захисниць України.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Фото: Борис Корпусенко, “Вечірній Київ”

Так, відтепер Різдво святкуватимуть 25 грудня замість 7 січня. День української державності відзначатимуть 15 липня замість 28 липня.

Крім того, 1 жовтня святкуватимуть День захисників і захисниць України. До цього цей день відзначали 14 жовтня.

Перенесення цих святкових днів пов’язане з тим, що цьогоріч Православна церква України та Українська греко-католицька церква ухвалили перехід з Юліанського на Новоюліанський календар. Цей перехід відбудеться з 1 вересня 2023 року.

Оскільки День державності та День захисників і захисниць України мають привʼязку і до релігійної традиції – вшанування памʼяті князя Володимира та Покрови Пресвятої Богородиці, відповідно – перенесення дат синхронізує відзначення державних свят з новим календарем.

Железняк зазначив, що цього року День української державності ще буде 28 липня, оскільки закон підпишуть згодом.

Раніше ZMINA писала, що Музей Івана Гончара, Український культурний фонд та EdEra разом запустили онлайн-курс для дітей про українські різдвяні традиції у межах проєкту “Знай свою Україну”. 

Слухачі курсу дізнаються більше про різдвяні обряди й символи, страви, одяг, народне мистецтво, а також про причини та значення традицій у повсякденному житті українців. Навчаться робити дідуха, варити кутю та вивчатимуть колядки й щедрівки.

Нагадаємо, що у липні 2021 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №2325, яким перейменувала назву державного свята День захисника України, що відзначають 14 жовтня, на День захисників та захисниць України.

Читайте також: Шоколадні труси та консервовані шкарпетки: як і кого варто вітати 14 жовтня

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter