Відтепер 14 жовтня в Україні відзначатимуть День захисників і захисниць

Дата: 14 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №2325, яким перейменувала назву державного свята День захисника України, що відзначають 14 жовтня, на День захисників та захисниць України.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: Міністерство оборони

Рішення підтримали 317 голосами за. З ініціативою перейменування в травні минулого року виступила депутатка Марина Бардіна

“Мова є важливим кодом, через який формується бачення суспільства про історію, культуру та традиції свого народу. Тому вживання коректних назв дозволяє адекватно відобразити роль обох статей – і жінок, і чоловіків у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України”, – наголошувала вона в пояснювальній записці до законопроєкту. 

Відзначати День захисника України почали з 14 жовтня 2014 року. 

Нагадаємо, що за 10 років кількість жінок в українській армії збільшилась у 15 разів. У 2019 році, в українській армії за контрактом служили понад 27 тисяч жінок.

Водночас жінки стикаються з дискримінацією та насильством під час служби. Наприкінці 2018 року лейтенантка Валерія Сікал розповіла, як командир її частини в перший робочий день відвіз її до хатинки в лісі, де запропонував заступництво та легке проходження служби в обмін на секс. Згодом військового звинуватили ще й у знущанні із солдатів. За свідченнями колег, він змушував промивати шлунок солдатам, які нібито вживали алкоголь. Процедуру він примушував знімати на відео, а потім шантажував хлопців цими записами.

Проведене правозахисниками анонімне опитування серед ветеранок та військовослужбовиць показало, що 70% з них стикались із сексуальними домаганнями або бачили таку поведінку щодо колег.

Фотографія обкладинки: armyinform.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter