“Подвиг не має статі”: парламент пропонує перейменувати День захисника України заради захисниць

Дата: 19 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект №2325, яким пропонується змінити назву державного свята “День захисника України”, яке відзначають 14 жовтня, на “День захисників України”.

Про це на сторінці у фейсбуку повідомила авторка законопроєкту Марина Бардіна. 

Подвиг не має статіВерховна Рада підтримала у першому читанні законопроект №2325, яким пропонується змінити назву…

Опубліковано Maryna Bardina Вівторок, 19 травня 2020 р.

За словами депутатки, мета законопроєкту, який підтримали 261 депутат, вшанувати на рівні державного свята внесок жінок і чоловіків у захист, оборону територіальної цілісності та незалежності України.

“Жінки-захисниці століттями поруч зі своїми побратимами-чоловіками боролися за незалежність України. Не можливо забути постаті видатних українок: Ольги Басараб, Зінаїди Мірної, Харитини Пекарчук, Людмили Старицької-Черняхівської, Олени Степанів, Ярослави Стецько та багатьох інших жінок, які присвятили своє життя боротьбі за Українську державність. Мова є важливим кодом, через який формується бачення суспільства про історію, культуру та традиції свого народу. Тому вживання коректних назв дозволяє адекватно відобразити роль обох статей — і жінок, і чоловіків у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України”, – наголошує Бардіна у пояснювальній записці до законопроєкту. 

Нагадаємо, що за десять років кількість жінок в українській армії збільшилась у 15 разів. Станом на 2019 рік, в українській армії за контрактом служили понад 27 тисяч жінок.

Як відомо, тільки наприкінці червня 2016 року Міністерство оборони України внесло зміни до свого наказу, який дозволив жінкам-військовослужбовцям офіційно займати бойові посади, пов’язані з більшим ризиком і відповідальністю. Це дало можливість жінкам відкрито служити в українській армії і розвідницями, і снайперками, і командирами бойових машин, адже раніше, наприклад, вони воювали в зоні АТО на бойових посадах, але офіційно були оформлені банщицями і кухарками.

Уже цьогоріч жінкам в Україні дозволили навчатися у військових ліцеях. Завдяки цьому до Харківського військового інституту танкових військ поточного року вперше вступили шість дівчат.

Незважаючи на це, жінки досі стикаються з дискримінацією в армії. Так, наприклад, багато керівних і бойових посад в армії залишаються недоступними для жінок. Ці обмеження прописані у двох наказах Міністерства оборони. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter