Рада Європи закликала Україну розслідувати причетність КДБ Білорусі до вбивства Шеремета

Дата: 28 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Рада Європи закликала українську владу під час розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета врахувати свідчення щодо можливої причетності до злочину КДБ Білорусі.

Про це йдеться в доповіді за 2021 рік Платформи Ради Європи із захисту журналістики та безпеки журналістів, оприлюдненій 28 квітня.

Джерело: slovoidilo.ua

“У світлі нових свідчень про можливу причетність КДБ Білорусі до вбивства Павла Шеремета ми закликаємо українську владу провести нове розслідування щодо обставин навколо цього вбивства”, – заявили в Раді Європи.

Станом на 28 квітня на платформі починаючи з 2015 року зареєстровано 60 повідомлень про загрози безпеці або діяльності журналістів в Україні, пише Укрінформ. Водночас сім повідомлень надійшло з території тимчасово окупованого Криму та три – з ОРДЛО.

Також у Раді Європи констатували п’ять випадків ув’язнення журналістів та п’ять убивств представників ЗМІ в Україні.

Нагадаємо, що у вбивстві журналіста Павла Шеремета правоохоронці підозрюють лікарку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь. Усі підозрювані заперечують причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Нещодавно Антоненка та Кузьменко вчергове залишили під вартою. 

Білоруський ексспецпризначенець Ігор Макар розповсюдив записи розмов своїх колишніх колег, де обговорюються ймовірні варіанти вбивства Шеремета. Експертиза підтвердила справжність запису, проте українські правоохоронці вже встигли заявити, що нові факти не вплинуть на долю підозрюваних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter