Рада ухвалила заяву про цінність свободи слова та гарантії діяльності журналістів і ЗМІ під час війни

Дата: 15 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада 14 квітня ухвалила заяву про цінність свободи слова, гарантії діяльності журналістів і засобів масової інформації під час дії воєнного стану.

Проєкт відповідної постанови №7266 оприлюднений на сайті ВР.

Фото автора Caleb Oquendo: Pexels

У заяві нардепів, зокрема, наголошується на тому, що агресія РФ проти України яскраво продемонструвала, наскільки важливою в сучасному суспільстві є справжня свобода слова, безперешкодний доступ громадян до інформації та відсутність цензури.

“На прикладі держави-агресора ми побачили, на що може перетворитись суспільство країни, яке живе в умовах жорсткої пропаганди та відсутності свободи слова. Саме жорстка, маніпулятивна пропаганда стає однією з головних причин, що штовхає країну до війни”, — заявили депутати.

Водночас у парламенті наголосили на тому, що від початку широкомасштабної агресії Росії завдяки важкій і чесній роботі українських журналістів світ дізнається правду про жахіття війни і звірства армії РФ на території нашої країни.

Одним з ключових завдань влади має стати “забезпечення встановлених Конституцією гарантій свободи слова, вільного отримання, збирання і поширення інформації з урахуванням встановлених законами України обмежень, пов’язаних з воєнним станом”, заявили у ВР.

“Українська держава не має права копіювати тоталітарні практики держави-агресора. Будь-які незаконні спроби втручання в роботу журналістів та засобів масової інформації, будь-які злочини проти журналістів або випадки технічного вимкнення проукраїнських телеканалів з ефіру повинні отримувати рішучу реакцію правоохоронних органів з притягненням винних до справедливої відповідальності”, — йдеться у заяві.

Нардепи закликали органи державної влади, зокрема правоохоронні, а також органи місцевого самоврядування забезпечити захист прав журналістів та ЗМІ під час воєнного стану, невідкладно реагувати на відповідні звернення про порушення їхніх прав та
гарантувати свободу слова як одну з найважливіших ознак демократичного суспільства.

Повний текст заяви можна прочитати тут.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та 5 канал із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до президента з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього Концерн РРТ має відновити мовлення каналів, заявили вони.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних телеканалів без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні.

Утрутитись у ситуацію з вимкненням телеканалів, пояснити причини цього та відновити їхнє мовлення закликали Зеленського Медіарух та Комісія з журналістської етики.

5 канал заявив, що судитиметься з КРРТ, якщо його цифрове ефірне мовлення найближчим часом не відновлять.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter