Рада ухвалила закон, який дозволяє теробороні виконувати завдання в районах бойових дій

Дата: 03 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт, який дозволяє спрямовувати загони Сил територіальної оборони для виконання завдань у районах ведення бойових дій

За внесення змін до Закону України “Про основи національного спротиву” (законопроєкт №6521) проголосували 338 народних обранців, повідомляє Суспільне.

Фото: mil.in.ua

“Зміни, що пропонуються до Закону України “Про основи національного спротиву”, покликані надати можливість територіальній обороні виконувати завдання разом з іншими угрупованнями військ (сил) чи угрупованнями об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України в районах ведення воєнних дій”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту

Відповідно до нового закону, виконання завдань територіальної оборони здійснюється на всій території України, включно з районами ведення військових (бойових) дій, зокрема й на окупованих територіях.

Крім того, закон скасовує обмеження на виконання завдань територіальною обороною саме до моменту розгортання в межах такої території угруповання військ, призначених для ведення бойових дій з відсічі збройної агресії проти України. Тобто в разі бойових дій у районі, де створено загін тероборони, він продовжує виконання завдань разом з іншими військами.

Рішення щодо виконання завдань територіальної оборони в районах ведення військових (бойових) дій увалює головнокомандувач Збройних сил України.

Раніше Закон “Про основи національного спротиву” передбачав, що Сили територіальної оборони мають виконувати свої завдання передовсім у тому регіоні, де вони створені.

Згідно із законом, до завдань Сил тероборони входять, зокрема:

  • участь у посиленні охорони та захисті державного кордону;
  • оборона та захист громади в разі збройної агресії проти неї;
  • участь у захисті населення та довкілля в разі надзвичайних ситуацій;
  • участь у підготовці громадян України до національного спротиву;
  • охорона та оборона стратегічних об’єктів, об’єктів інфраструктури та комунікацій столиці, органів державної та місцевої влади;
  • участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами та незаконними збройними формуваннями;
  • участь у гарантуванні громадської безпеки й порядку в місті.

Читайте також: Сили територіальної оборони: чим займаються, як долучитись, які юридичні тонкощі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter