Рада проголосувала за важливу поправку до судової реформи Зеленського

Дата: 16 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Парламент проголосував за поправку до президентського законопроєкту про діяльність органів суддівського врядування, яка надала міжнародним експертам право впливати на звільнення недоброчесних членів Вищої ради правосуддя і Це один з органів, який відбирає та притягує до відповідальності суддів тощо. Другим є Вища кваліфікаційна комісія суддів. .

Про це розповіли в Центрі протидії корупції. 

‼ BREAKING NEWS! Верховна Рада проголосувала за законопроєкт Президента №1008. Закон передбачає:✅ повне…

Gepostet von Центр Протидії Корупції am Mittwoch, 16. Oktober 2019

На засіданні Ради 16 жовтня депутати прийняли у другому читанні президентський законопроект про діяльність органів суддівського врядування. Підтримали таке рішення 236 депутатів. “Проти” голосували фракції “Голос”, “Європейська солідарність” і “Опозиційна платформа – За життя”.

Законопроєкт Зеленського має продовжити судову реформу в Україні, розпочату декілька років тому. За задумом президента, Вища кваліфікаційна комісія суддів, яку він назвав причиною більшості проблем, пов’язаних з діяльністю органів суддівського врядування, має пройти повне перезавантаження. 

За доброчесністю самих членів ВККС та Вищої ради правосуддя слідкуватиме спеціальна етична комісія, що складається з трьох членів Вищої ради правосуддя та трьох міжнародних експертів, проте рішення про звільнення у першій редакції документу мали ухвалювати виключно члени ВРП.

Ця норма спричинила критику з боку українських та міжнародних експертів, які стверджували – реформа без перезавантаження ради правосуддя залишається неповною. До документа Зеленського внесли багато поправок, серед яких одна стосувалася пункту щодо ВРП. 

Рішення про звільнення члена Вищої ради правосуддя вважається прийнятим, якщо подання не буде відхилене на спільному засіданні Вищої ради правосуддя та Комісії з питань доброчесності та етики більшістю голосів учасників засідання за умови, що за це проголосувало принаймні два міжнародні експерти – члени Комісії з питань доброчесності та етики“, – йдеться у прийнятому законі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter