Рада продовжила на рік закон про особливий статус Донбасу

Дата: 12 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада сьогодні продовжила на один рік дію Закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, термін дії якого спливав 31 грудня 2019 року.

Як повідомляє сайт парламенту, за підтримку  законопроєкту № 2569, що вносить зміни до згаданого закону, в цілому проголосували 320 депутатів.

Проти законопроєкту проголосувала фракція “Голосу”. 

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєкт спрямований на створення “додаткових часових можливостей для реалізації відповідних законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей на основі принципів та норм міжнародного права і Статуту ООН”.

Законопроєкт у статті 1 Закону України “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” змінює термін дії закону – з 2019 на 2020 рік.

Закон набере чинності з дня його опублікування.

Як повідомляє УП, 11 грудня під час розгляду законопроєкту на комітеті ВР голова фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко заявив, що необхідність продовження дії закону зумовлена ​​рішенням, ухваленим на нормандській зустрічі.

Водночас очільник фракції “Голосу” у ВР Сергій Рахманін 10 грудня заявив, що його фракція не голосуватиме за продовження дії закону про особливий статус Донбасу.  

Адже, по-перше, згаданий закон був ухвалений з порушеннями регламенту і суперечить Конституції України.

“Він надає окремим територіям особливого статусу де-факто і де-юре і фактично є першим кроком до дезінтеграції держави”, – підкреслив політик.

Крім того, за його словами, особливий статус не варто продовжувати хоча б тому, що цього хоче Путін, а “реалізація будь-якої його пропозиції становить загрозу для України”.

Він констатував, що проведення будь-яких виборів в ОРДЛО не матиме сенсу без відновлення контролю над кордоном. А також висловив упевненість, що продовження закону не вплине на продовження санкцій проти Росії.

Депутат підкреслив, що загроза ескалації залишатиметься високою доти, доки в ОРДЛО перебуватимуть російські війська.

Голова фракції “Голосу” вважає, що Україна повинна була “виробити дорожню карту навколо ідеї заморожування бойових дій і довгострокового припинення вогню, залучаючи і німців, і французів у спільники”.

Як відомо, закон про особливий статус Донбасу Верховна Рада ухвалила ще у 2014 році. Відтоді парламентарі щороку подовжували термін його дії, а критики документа навіть просили Конституційний Суд визнати його незаконним, адже він нібито порушує низку статей Конституції. 

1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану “формулу Штайнмаєра”: після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу.

3 жовтня Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що якщо буде ухвалено щось таке, що не узгодять із “ЛНР” і “ДНР”, то мирні переговори зайдуть у глухий кут.

Російська делегація в ТКГ закликала українську сторону пролонгувати на 2020 рік дію закону про особливий статус Донбасу.

10 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що Закон “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” можуть продовжити ще на один рік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter