“Особливий статус” Донбасу можуть продовжити ще на один рік

Дата: 10 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Закон “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” можуть продовжити ще на один рік.

Про це на брифінгу лідерів “нормандської четвірки” в Парижі розповів президент України Володимир Зеленський.

За його словами, наразі простіше продовжити термін дії наявного закону, ніж дочекатися його закінчення, а потім голосувати за новий документ.

“Я гадаю, що треба продовжити. Тим паче так записано в Мінських домовленостях, що ми повинні погодити з усіма сторонами в ТКГ. Цей закон уже є. Ми його продовжуємо, але він тимчасовий – на рік. Мене запитали, чому не на п’ять чи десять років. Я відповів чесно всім представникам: ми не знаємо, що буде через п’ять-десять років. А один рік – це нормальна пропозиція”, – зазначив Зеленський. 

Також президент розповів, що до питання відновлення Україною повного контролю над державним кордоном “нормандська четвірка” повернеться на наступній зустрічі, яка має відбутися за чотири місяці. 

“У нас із президентом Російської Федерації абсолютно різний погляд щодо передачі кордону і щодо того, коли це можливо. Сьогодні я наполягав на необхідності відновлення Україною повного контролю над державним кордоном. Впевнений, ми повернемося до вирішення цього питання на наступній зустрічі в Нормандському форматі, через чотири місяці”, – розповів він.

Водночас джерела “Української правди” під час проведення Нормандського саміту повідомили, що Путін вважає, що українська влада не повинна відновлювати контроль над окупованими Донбасом до місцевих виборів, тому що це буде порушенням Мінських угод.

Під час “нормандської зустрічі” її учасники погодили повне припинення вогню на сході України, яке має розпочатися до кінця 2019 року, та домовились про розширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з можливістю здійснення цілодобового спостереження. 

Як відомо, так званий закон про особливий статус Донбасу Верховна Рада ухвалила ще у 2014 році. Відтоді парламентарі щороку подовжували термін його дії, а критики документа навіть просили Конституційний Суд визнати його незаконним, адже він нібито порушує низку статей Конституції

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter