Рада попередньо підтримала, щоб пошкоджені об’єкти на фронті та в окупації прирівнювали до знищених

Дата: 04 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за основу законопроєкт №11161, що унормовує процес отримання компенсації знищеного чи пошкодженого майна на територіях активних бойових дій та окупованих Російською Федерацією. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту.

Бахмут

Авторами документа стала низка нардепів, серед яких Артур Герасимов, Ірина Геращенко, Микола Величкович, Марія ІоноваОлексій Гончаренко, Ірина Фріз та інші. 

У пояснювальній записці вони наголосили, що “на відміну від мешканців деокупованих територій ВПО з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться активні бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, не мають можливості довести факт зруйнування чи пошкодження свого нерухомого майна”. Як наслідок, вони не можуть отримати компенсацію. 

Парламент підтримав ідею прирівняти до зруйнованих пошкоджені об’єкти нерухомості, розташовані на територіях, внесених до переліку тих, де ведуть активні бойові дії або які окуповані РФ. 

Також підтримали, щоб заяви на компенсації щодо такої нерухомості подавали за загальною процедурою, але не надавали документи / фото до / після знищення / пошкодження. Водночас фізичний огляд таких об’єктів не проводять, а заявник має відмовитися від права власності на майно на користь держави.

Законопроєкт ще очікує друге читання. 

Нагадаємо, що за рік роботи програми “єВідновлення” понад 55 тисяч українців відбудували чи придбали нове житло. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter