Рада ухвалила закон про фриланс

Дата: 19 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала законопроєкт №5161, що унормовує фриланс як форму трудових відносин.

Інформація про це міститься в картці документа на сайті парламенту.

Джерело: pexels.com

Основна норма, яку вводить закон, – нова форма трудового договору: договір з нефіксованим робочим часом. За його умовами, співробітник зобов’язаний виконувати роботу лише тоді, коли її надає роботодавець, без гарантій, що роботу надаватимуть постійно, аналізує документ AIN.

За таким типом договору людина зможе працювати на кількох роботодавців одночасно й разом з тим мати всі соціальні гарантії офіційно влаштованих найманих працівників – відпустки, лікарняні тощо.

Зараз замість таких трудових договорів компанії часто укладають цивільноправові договори, а фрилансери оформлюються як підприємці. І в такому разі вони позбавлені базових прав та гарантій, які надає Кодекс законів про працю.

Працівники за новим типом договору отримуватимуть зарплату за фактично відпрацьований час. Їхні компанії не зможуть перешкоджати їм працювати на інших роботодавців, за іншим трудовим договором.

Водночас роботодавці не зможуть укладати більш ніж 10% трудових договорів з нефіксованим робочим часом із загальної кількості укладених трудових угод.

Станом на 19 липня 2022 року проєкт закону скеровано на підпис президенту України. Документ набуде чинності після публікації в офіційних джерелах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter