Рада підтримала більші покарання за підробку та використання ковід-сертифікатів та довідок

Дата: 03 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла за основу у першому читанні законопроєкт щодо посилення покарання за підробку документів про проведення профілактичних щеплень.

Про це повідомили у парламенті. 

Фото: фейсбук-сторінка Верховної Ради

На позачерговому засіданні парламенту у вівторок, 2 листопада, документ підтримали 282 народних депутати, ще 26 не голосували, 2 утримались, а нардеп Артем Дмитрук голосував проти.

Законопроєкт передбачає, аби за використання підроблених документів про проведення щеплень порушники сплачували штраф від 17 до 34 тисяч гривень або отримували обмеження волі до 2 років. Медпрацівникам за внесення неправдивих відомостей про проведення щеплень доведеться сплачувати штраф від 34 до 68 тисяч гривень або ж суд може призначити позбавлення волі на строк до 2 років.

Зловмисникам, які виготовляють підроблені документи на продаж, загрожуватиме штраф від 85 до 170 тисяч гривень або позбавлення волі до 3 років.

Наразі за виготовлення та збут підроблених документів про щеплення можна отримати штраф 17 тисяч гривень або позбавлення волі до п’яти років. Тим, хто використовує фальшиві довідки чи сертифікати, загрожує 850 гривень штрафу або до двох років обмеження волі. 

За внесення неправдивих даних до відповідних електронних ресурсів порушники можуть отримати до шести років позбавлення волі.

Останнім часом в Україні спостерігають збільшення кількості щоденних заражень коронавірусом, водночас правоохоронці викривають сотні зловмисників на підробці ковід-сертифікатів, необхідних для поїздок на транспорті та відвідуванні закладів у “червоних” зонах. 

Нещодавно Надії та Вірі Савченко вручили підозру через використання підроблених ковід-сертифікатів. Колишня народна депутатка з сестрою за фальшивими документами про щеплення препаратом Pfizer намагались потрапити до України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter